8/10/15

Συμμετοχή Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2015, και τις οποίεςαπασχόλησαν κατά κύριο λόγο θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Υπό το φως της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, τους Υπουργούς Εσωτερικών απασχόλησαν καίριες πτυχές που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ όπως το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και το μέλλον της πολιτικής επιστροφής. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της πολιτικής επιστροφής, οι Υπουργοί ενέκριναν σχετικά συμπεράσματα Συμβουλίου, στα οποία η Κύπρος πέτυχε τη συμπερίληψη αναφοράς στην ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Κύριο θέμα συζήτησης, στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών, ήταν η «Μετά το 2015 Αναπτυξιακή Ατζέντα» που υιοθετήθηκε κατά την ειδική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στις 25-26/9/2015. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενσωμάτωση της διάστασης της ανάπτυξης στις μεταναστευτικές πολιτικές.

Το απόγευμα, ο κ. Χάσικος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα τις μεταναστευτικές προσκλήσεις πουαντιμετωπίζει η οδός της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων και η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο του Συμβουλίου. Στη Διάσκεψη, η οποία αναμένεται να υιοθετήσει σχετική Πολιτική Δήλωση, συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν), οι αρμόδιοι υπουργοί του Λιβάνου, Ιορδανίας, Τουρκίας και Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών διεθνών οργανισμών.
----------------------