25/10/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας 25/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αγία Έδρα, επισκέφθηκε σήμερα το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Ελση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας.


Τον Πρόεδρο Χριστόφια υποδέχθηκε στο Μέγαρο Ματζιστράλε ο Πρίγκιπας και Μέγας Μάγιστρος (Πρόεδρος) του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας Φραν Μάθιου Φέστινγκ.
Ακολούθησε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου Χριστόφια από τον Πρίγκιπα του Τάγματος με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας και παρασημοφόρηση του Πρίγκιπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γʼ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας και της Κύπρου χρονολογούνται από το 1291. Ωστόσο, επίσημες διπλωματικές σχέσεις έχουν εγκαθιδρυθεί μόλις φέτος». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, σημειώνοντας ότι η χρονική συγκυρία για την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί την άμεση εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή, καθώς και πολιτικών που θα αποτρέψουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό ομάδων πολιτών και ατόμων, όπως και την ανάδειξη δυνάμεων που προωθούν τη διάκριση, τον σοβινισμό και τις εξτρεμιστικές πολιτικές.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και οι επιπτώσεις της απαιτούν την προσοχή μας, σημειώνοντας ότι η Αραβική Άνοιξη έχει επιφέρει κύματα μεταναστών, έλλειψη των βασικών ειδών, πείνα, βία, καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς και αστάθεια στις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του και τις πολιτικές του σχέσεις και επαφές στην περιοχή, μπορεί να βοηθήσει στην περιοχή μαζί με την Κύπρο.

Παρά το μικρό της μέγεθος και το γεγονός ότι μέρος του εδάφους της βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό, η Κύπρος έχει πολλές φορές φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, το Ιράκ και τον Λίβανο και έχει καταστεί ασφαλές καταφύγιο για αυτούς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς από τον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην περιοχή γενικότερα μέσω της παιδείας και της προώθησης διμερών συμφωνιών για την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατάσχεση και επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων και αντικειμένων θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι η προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Τάγματος θα βοηθήσει στην περαιτέρω προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προσθέτοντας: «Ήδη εργαζόμαστε στην πράξη σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση του συνεδρίου για την ʽΠροστασία και τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειοʼ που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο στα τέλη Νοεμβρίου».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή της για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για να προωθήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα των χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή και ταυτόχρονα να προωθεί τον σεβασμό προς όλες τις θρησκείες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας είπε, μεταξύ άλλων: «Η εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων εδράζεται στον κοινό μας στόχο για συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη με βάση κοινές αξίες όπως είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η θρησκευτική ελευθερία».

Πρόσθεσε επίσης: «Η Κύπρος είναι διαιρεμένη και γνωρίζουμε τις προσπάθειές σας, κ. Πρόεδρε, για επίτευξη ενός καλού συμβιβασμού με στόχο να κρατήσετε το νησί ενωμένο. Στηρίζουμε μια ειρηνική λύση και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιτρέψουν να επικρατήσει ένα θετικό και ειρηνικό πνεύμα και να επιτευχθεί μια λύση στο νησί».

Επίσης, εξήρε το έργο και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ιδιαίτερα την προτεραιότητα που αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για την προσωπική της πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Φόρουμ για την Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειο.

Τέλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια για την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ «με τόση αφοσίωση, διπλωματία και αποτελεσματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρίγκιπας του Τάγματος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δώρισε στον Πρίγκιπα αντίγραφο του Καραβιού της Κερύνειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε ακολούθως το Βιβλίο Τιμής του Τάγματος.