3/12/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη θεσμοθετημένη «Ημέρα Διαβούλευσης με τα Παιδιά»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη θεσμοθετημένη «Ημέρα Διαβούλευσης με τα Παιδιά»

Είναι πράγματι με ξεχωριστή χαρά που σας υποδέχομαι κάθε φορά όλα εσάς τα παιδιά στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια μέρα που έχει καθιερωθεί ως μέρα διαβούλευσης μεταξύ μας και ως αποτέλεσμα των όσων έχουν προηγηθεί.
Πρώτιστο στόχο, αποτελεί η διασφάλιση και προαγωγή μέσα από τον διάλογο των δικαιωμάτων του παιδιού. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και μια σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί έτσι ώστε μετά το 2017 όταν θεσμοθετήθηκε ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ Παιδοβουλής και Πολιτείας καθιερώθηκε η μέρα δημόσιας διαβούλευσης αλλά και η αμφίδρομη ανταλλαγή ερωτημάτων και απαντήσεων για να δούμε, πώς επιτέλους παίρνουμε τα σωστά μηνύματα από τους νέους μας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Ενδεικτικά, αναφέρω κάποια από τα μέτρα που έχουμε υλοποιήσει, όπως:
  • Την υλοποίηση μεγάλου αριθμού πολιτικών και δράσεων που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία. Ως απόρροια των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν μάλιστα, η χώρα μας κατέστη παράδειγμα καλής πρακτικής που επικαλείται Συμβούλιο της Ευρώπης. Και νιώθω, ειλικρινά, περήφανος γι’ αυτό και ευχαριστώ και εσάς που μέσα από τη φωνή σας έχουμε υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές που να είμαστε υπόδειγμα και για το ΣτΕ
  • Τη σύνταξη πρωτοποριακού νομοσχεδίου με το οποίο, εγκαθιδρύεται ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
  • Τη σύναψη Πρωτοκόλλων αναφορικά με τα ελλείποντα παιδιά.
  • Την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της Υγείας.
  • Την εφαρμογή νέου συστήματος αξιολόγησης στη Μέση Εκπαίδευση.
  • Τον διορισμό ψυχολόγων σε κάθε σχολείο ως ουσιαστική προληπτική δράση για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.
  • Τον εκσυγχρονισμό και διαχωρισμό του περί Παίδων Νόμου σε δύο ξεχωριστούς νόμους κατά τρόπο που να είναι πιο εύχρηστος και λειτουργικός. Εδώ οφείλω να απολογηθώ διότι υπήρξε μια καθυστέρηση ως προς την ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων, όμως βρισκόμαστε πια σε πορεία υλοποίησης και πάρα πολύ σύντομα θα γίνει κατορθωτό.
Αγαπητά μου παιδιά, όπως έχω ενημερωθεί, η θεματική που έχετε επιλέξει για την επόμενη χρονιά αφορά τη συμβολή της εκπαίδευσης και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, ως επίσης και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μείωση και εξάλειψη του κινδύνου της παιδικής φτώχιας στην Κύπρο.
Με την πολιτική που ακολουθούμε το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από 27.7% το 2013 σε 25.5 % το 2018. Αυτό δεν το λέω για να παινευτώ ότι έχουμε πετύχει μια τέτοια δραστική μείωση της παιδικής φτώχειας, αλλά ότι παρουσιάσαμε βελτίωση, που αναμένω, ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά σημαντική, έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι και ανταποκρινόμενοι απέναντι στις υποχρεώσεις απέναντι σας και στα αιτήματα που υποβάλλετε και μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθεί το κράτος, μπορεί να βελτιώσουμε σημαντικά και αυτό τον τομέα.
Νομίζω, ότι περισσότερη σημασία έχει ο μεταξύ μας διάλογος παρά ο μονόλογος από πλευράς μου. Ήταν ένα καλωσόρισμα και μια έκφραση της ικανοποίησης μου, διότι μας δίδεται η ευκαιρία πραγματικά να υλοποιήσουμε αυτό που ήταν και στόχος της απόφασης μας, η συνδιαβούλευση. Ο διάλογος, η αναγνώριση μέσα από τα δικά σας μάτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Είναι χρέος και υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργεί τέτοιες συνθήκες έτσι ώστε οι νέοι που είναι οπωσδήποτε το μέλλον αυτού του τόπου να έχουν όλα τα εφόδια, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αισθάνονται ότι επιτέλους ζουν σε ένα κράτος που νοιάζεται για τα παιδιά.
-------------------------