21/5/14

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Κύπρο στην επέκταση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης σε χώρες εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στηρίζει την Κύπρο στην επέκταση
του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης σε χώρες εκτός ΕΕ


Συνέχεια στην πρωτοβουλία των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για επέκταση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές ( RASFF ) σε χώρες εκτός ΕΕ δίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενέργεια αυτή της Επιτροπής ενισχύει τη συμβολή και την προσπάθεια των Υγειονομικών Υπηρεσιών να βελτιωθούν τα συστήματα Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα αναγνωρίζει την εμπειρογνωμοσύνη των λειτουργών των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει τον Ιούνιο 2014 εκπαίδευση στην Ιρλανδία με θέμα «Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές - Συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μεσογειακών χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας». Στη συνάντηση έχει προσκληθεί να λάβει μέρος ως εκπαιδευτής και μέλος της ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για το Σύστημα στην Κύπρο, που είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η πιο πάνω επιτυχία άρχισε από τον Δεκέμβριο 2012 όπου στα πλαίσια της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία των Υγειονομικών Υπηρεσιών, συνέδριο με θέμα «Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών εκτός ΕΕ που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα». Στο συνέδριο συναντήθηκαν τα Εθνικά Σημεία Επαφής RASFF των κρατών μελών με Σημεία Επαφής των τρίτων χωρών της Μεσογείου, ως επίσης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της   Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και ειδικότερα η ανάδειξη της χρησιμότητας εγκαθίδρυσης ενός Μεσογειακού Δικτύου Έγκαιρη Ανταλλαγής Πληροφοριών για τα θέματα αυτά. Με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, είχε διαπιστωθεί πως η ανάπτυξη και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί σαφής αναγκαιότητα, ενώ διαφάνηκε πως η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών χωρών χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης. Σημειώνεται πως όλα τα συμπεράσματα του συνεδρίου καταγράφηκαν και υποβλήθηκαν τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για περαιτέρω αξιοποίηση.

Το Υπουργείο Υγείας ως ο κύριος πυλώνας της Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων, θα συνεχίσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του τομέα αυτού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει θετικά τον Κύπριο καταναλωτή.