29/9/15

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου
σε εκδήλωση μνήμης των πεσόντων και αγνοουμένων της Σωτήρας

 
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
 
Με συγκινεί βαθύτατα   η αποψινή εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων της Σωτήρας. Των ηρώων της κοινότητάς σας που μαζί με τους άλλους ήρωες και μάρτυρες μας έδειξαν το ψυχικό και αγωνιστικό τους μεγαλείο μπροστά στις βάρβαρες ορδές του Αττίλα το καλοκαίρι του 1974.  
 
Πέρασαν 41 χρόνια, αλλά οι μνήμες από την προδοσία και την καταστροφή παραμένουν ζωντανές. Οι εικόνες της τραγωδίας του 1974 περνούν και απόψε με ταχύτητα από μπροστά μας, προκαλώντας μας πόνο και οδύνη. Η απώλεια τόσων αγαπημένων προσώπων, οι αιχμάλωτοι, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, οι πρόσφυγες, η κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας, η βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας.
 
Δεν άξιζε ασφαλώς τέτοιας τύχης η πατρίδα μας. Πονούμε με τις μνήμες του 1974, αλλά έχουμε χρέος, τιμώντας τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας, να συντηρούμε τις μνήμες μας, αντλώντας από αυτές γνώσεις και διδάγματα που είναι πολύτιμα για την περαιτέρω πορεία μας. Γνώσεις και διδάγματα, όχι μόνο από τη στάση των εχθρών και των αντιπάλων μας, ή την ανοχή και την υποκρισία άλλων, αλλά και από τα σφάλματα εμάς των ιδίων, τις διχόνοιες και τις εμμονές σε προσωπικά πάθη που στρεβλώνουν την κρίση και τη σκέψη μας, επηρεάζοντας αρνητικά τη στάση μας για το δέον γενέσθαι.  
 
Συγχαίρω τον Δήμο Σωτήρας και τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, η οποία συνδράμει και στην ενίσχυση της ιστορικής μας συνείδησης. Οι θυσίες γενεών και γενεών έχουν ποτίσει με το αίμα τους βαθιά τις ρίζες της ύπαρξης και της συνέχειάς μας σε αυτή τη γη, ώστε τα δίκαια και η ιερότητα του αγώνα μας να μην μπορούν με τίποτε να παραγνωριστούν. Ούτε βέβαια και το χρέος μας για τη δικαίωση της προσφοράς και της θυσίας των ηρώων και των μαρτύρων μας.
 
Οι Αρχάγγελοι της Σωτήρας όπως ο τίτλος της εκδήλωσης, δηλαδή οι   πεσόντες Καλλής Νικολέττη, Κυριάκος Ποταμού, Χριστοφής Αναστάση, Μιχαλάκης Θεοδούλου και Αντώνης Παντελή, όπως και οι αγνοούμενοι Ευστάθιος Ευσταθίου, Αδάμος Αδάμου, Γεώργιος Αθανάση, Κώστας Λυσή   και Παναγιώτης Πασχάλη, μας καλούν από εκεί που βρίσκονται και μας παρακολουθούν, να εκπληρώσουμε στο ακέραιο το χρέος μας και να φανούμε αντάξιοι της θυσίας και της προσφοράς τους.  
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.   Είναι πάγια θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. Η παράδοση μερικών οστών ή ενός οστού που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, θεωρούμε, σύμφωνα και με τα διεθνή κρατούντα, ότι δεν αποτελεί πλήρη και τεκμηριωμένη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων. Επείγει η σωστή επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων το συντομότερο δυνατό προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
 
Το πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ΔΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργασθεί σε ένα καθόλα ανθρώπινο θέμα. Όπως:
 
Η δραματική πτώση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στον εντοπισμό λειψάνων από τις εκταφές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ΔΕΑ. Στους εννιά από τους δέκα χώρους που πραγματοποιούνται εκταφές δεν εντοπίζονται λείψανα. Ως εκ τούτου, το 90% περίπου των πόρων και του χρόνου σπαταλούνται σε μη επιτυχημένες ανασκαφές.  
 
Η σκόπιμη μετακίνηση οστών και η καταστροφή χώρων ταφής από τις κατοχικές αρχές, με αποτέλεσμα να παραδίδονται στους συγγενείς μόνο μερικά οστά και σε αρκετές περιπτώσεις μόνο ένα οστό.
 
Η άρνηση των κατοχικών αρχών να παράσχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα συνεργεία της ΔΕΑ,   για σκοπούς πραγματοποίησης εκταφών, σε ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες. Υπάρχουν δεκάδες χώροι ταφής Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων σε αυτές τις περιοχές.  
 
Η έλλειψη συνεργασίας από τις κατοχικές δυνάμεις και την Τουρκία στην παροχή στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού.  
 
Επιτέλους η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις της. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι μεγάλες και έναντι των συγγενών. Πολλοί ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και φεύγουν με όλες τις πληγές στις ψυχές τους από την αγωνία τόσων χρόνων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τερματιστεί η αγωνία των συγγενών και να δικαιωθεί και ο δικός τους αγώνας. Προσπαθούμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
 
Αποτίοντας προς τους ήρωες της Σωτήρας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, απευθύνω σε όλους τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με την ευχή να επιλυθεί σύντομα το θέμα των αγνοουμένων, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας μέσω μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, δίνοντας τους προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.