29/9/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ομάδα ξένων και Κυπρίων συνέδρων που συμμετέχουν σε διεθνές νομικό συνέδριο

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ομάδα ξένων και Κυπρίων συνέδρων
που συμμετέχουν σε διεθνές νομικό συνέδριο


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα πολυπληθή ομάδα ξένων και Κυπρίων συνέδρων, που συμμετείχαν σε νομική διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται από νομικό οίκο στη Λεμεσό.

Ο κ. Ομήρου, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο   ασφαλές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί ξανά στην Κύπρο, στην έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, το νέο πακέτο φορολογικών ρυθμίσεων που έχει υιοθετηθεί από τη Βουλή και σε σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται σε σχέση με την οικονομία στην Κύπρο.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τους συνέδρους για το κυπριακό πρόβλημα  και τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για σύντομη, βιώσιμη και δίκαιη λύση, βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά επιδίδεται σ´ ένα παιγνίδι αδιαλλαξίας. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς  και της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Τέλος, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται, με την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, για επικράτηση συνθηκών συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας.
---------------