29/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη σε συνέντευξη Τύπου
για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας Δωδώνη στην Κύπρο

 
Δραστηριοποίηση της εταιρείας Dodoni Dairy Products Ltd στην Κύπρο
 
Αρχικά να καλωσορίσω την εταιρεία Dodoni Dairy Products (Cyprus) Ltd στην Κύπρο και να της ευχηθώ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες στην Κύπρο.
  
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είχα αναλάβει να υλοποιήσω μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και μεγάλο στόχο του Υπουργείου για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μια κατοχύρωση που ανοίγει νέους ορίζοντες στην τυροκομία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία της Κύπρου.  

Είμαι βέβαιος ότι όλοι θυμάστε τα δέκα και πλέον χρόνια ατερμόνων προσπαθειών για την κατοχύρωση του εθνικού μα προϊόντος. Η πρόσφατη δημοσίευση του φακέλου για το χαλούμι από την ΕΕ μάς φέρνει ένα βήμα πριν τη τελική κατοχύρωση και αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της αφοσίωσης της Κυβέρνησης στην κατοχύρωσή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Και είναι για αυτό που βρισκόμενος στην σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται για τη παρουσίαση της δημιουργίας βιομηχανικής μονάδας από την Dodoni Dairy Products (Cyprus ) Ltd στην Κύπρο νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.  

Η έλευση της εταιρείας Δωδώνης στη Κύπρο με τη δημιουργία μιας υπερσύχρονης μονάδας παραγωγής χαλουμιού και άλλων τυροκομικών προϊόντων είναι μια απόδειξη για την ορθότητα των πράξεών μας σε ό,τι αφορά το χαλούμι και δείχνει την σημασία που θα έχει η κατοχύρωσή του, όχι μόνο για την αγροτική μας οικονομία, αλλά γενικότερα για την οικονομία του τόπου.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Κύπρο, με μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εκτός του ότι αποτελεί ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, είναι συγχρόνως και ένδειξη εμπιστοσύνης στη κυπριακή οικονομία και τις δυνατότητες που προσφέρει. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο τόπος έχει ανάγκη την εισροή ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα της εγγραφής προϊόντων μας ως ΠΟΠ: Η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.  

Είμαι βέβαιος ότι η Δωδώνης, ως η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής και διάθεσης της παραδοσιακής φέτας στην Ελλάδα, με την αυξημένη τεχνογνωσία και με ένα ευρύ δίκτυο πελατών σε μια σειρά από χώρες, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο χαλούμι. Παράλληλα, η κάθοδος της εταιρείας στην Κύπρο αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους κλάδους της κυπριακής αιγοπροβατοτροφίας και τυροκομίας, λόγω της πολυετούς πείρας της στους πιο πάνω τομείς τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σύγχρονων διαδικασιών. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει την τυροβιομηχανια να προσαρμοστεί στο πρότυπο του χαλουμιού και να διαφοροποιήσει, άλλα και να εμπλουτίσει τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές της.  

Εμείς από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, για να στηρίξουμε ακριβώς τις προσπάθειες των παραγωγών, αλλά και των επενδυτών που εμπιστεύονται την οικονομία του τόπου μας έχουμε ήδη προχωρήσει και έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με την λήψη μέτρων αξίας 35 εκ. ευρώ για στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, ούτως ώστε να προσαρμοστούν οι κτηνοτρόφοι μας στις νέες αυξημένες απαιτήσεις. Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά επενδυτικών μέτρων για την βιομηχανία.

Κλείνοντας, δεν έχω παρά να ευχηθώ για ακόμη μια φορά καλή επιτυχία.