29/9/15

Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας εγκαινιάζει το Υπουργείου Άμυνας




Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας εγκαινιάζει το Υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Άμυνας σύσκεψη με θέμα την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας ανάμεσα στους εθνοφρουρούς. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής θετικών κινήτρων που έχει εγκαινιάσει πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου και συνεργάτες του, καθώς και αντιπροσωπεία της CYTA και της KPMG.

Μετά τη σύσκεψη, Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου προέβησαν σε δηλώσεις, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω.

Χ. Φωκαΐδης: «Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μία σύσκεψη εδώ στο Υπουργείο με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τους εταίρους του, την CYTA και την KPMG, σε μια προσπάθεια για την προώθηση ενός νέου προγράμματος που αφορά την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας και απευθύνεται στους εθνοφρουρούς μας. Το πρόγραμμα αυτό, πρέπει να πω, ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής θετικών κινήτρων του Υπουργείου Άμυνας, που στόχο έχει να καταστήσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και πιο ωφέλιμο για τους στρατιώτες μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Παίρνοντας, λοιπόν, καλές πρακτικές και από άλλες χώρες, όπου εφαρμόζονται ανάλογα προγράμματα, όπως για παράδειγμα τον στρατό του Ισραήλ, έχουμε οριστικοποιήσει σήμερα τον σχεδιασμό για την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει ημερίδες σε μεγάλα στρατόπεδα σε παγκύπρια βάση για θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και τεχνοοικονομικών πόρων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική οι καλύτερες ιδέες να μπορούν να μετατραπούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Διαλαμβάνει, επίσης, ολιγοήμερη πρακτική εξάσκηση σε διακριθέντες εθνοφρουρούς σε καινοτόμους οργανισμούς και επιχειρήσεις, προσφορά εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, και παροχή υποτροφιών ή χρηματοδότησης για σπουδές.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Χρίστου, τους συνεργάτες του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά και τους εταίρους του Ανοικτού Πανεπιστήμιου, την CYTA και την KPMG, γιατί με τη δική τους συμβολή, την εμπειρογνωμοσύνη και τα όσα προσφέρουν για να καταστεί αυτό το πρόγραμμα εφικτό, δίνουν τη δυνατότητα να προωθήσουμε ένα ακόμα σημαντικό μέτρο που στόχο έχει, επαναλαμβάνω, να σταματήσει να θεωρείται πλέον ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας ένας νεκρός χρόνος αλλά να είναι μια ευκαιρία που μπορεί να αναδείξει δυνατότητες, ικανότητες για την επαγγελματική και ακαδημαϊκή πορεία των εθνοφρουρών μας».

Κ. Χρίστου: «Πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω και εγώ το Υπουργείο Άμυνας, και ιδιαίτερα τον Υπουργό με τον οποίο έχουμε μία αγαστή συνεργασία από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η σημερινή σύσκεψη είχε ως στόχο την περαιτέρω συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστημίου με το
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Υπουργείο Άμυνας. Γνωρίζετε πολύ καλά το πρόγραμμα που προσφέρουμε στους εθνοφρουρούς που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πέραν τούτου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήρθε σε συνεργασία με δύο μεγάλους οργανισμούς και είναι με ιδιαίτερη χαρά που το τονίζω αυτό, γιατί, αυτό που αποφασίσαμε σήμερα, όπως σας το έχει περιγράψει ο ίδιος ο Υπουργός, δεν μπορούσαμε από μόνοι μας, ως Ανοικτό Πανεπιστήμιο να το κάνουμε. Δεν μπορούσαμε μόνο να προσφέρουμε εξειδικευμένα μαθήματα ή στους φοιτητές ή στους στρατιώτες, ενώ τώρα αναφερόμαστε σε όλους τους στρατιώτες, και σε αυτούς που θα σπουδάσουν και σε αυτούς που δεν θα σπουδάσουν. Δεν θα μπορούσαμε, επαναλαμβάνω, να φέρουμε εις πέρας όλο αυτό το έργο χωρίς τη συνδρομή  της CYTA και της KPMG.

Έχουμε συνεργαστεί με τους δύο αυτούς μεγάλους οργανισμούς για να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Αρχίζουμε με ημερίδες, όπως είπε ο Υπουργός, τον Νοέμβριο σε όλα τα στρατόπεδα της Κύπρου. Στη συνέχεια, θα δώσουμε την ευκαιρία στους στρατιώτες να προτείνουν ιδέες, επιχειρηματικές ιδέες, δημιουργικές ιδέες. Θα γίνει μία επιλογή όλων αυτών των ιδεών, και με τη βοήθεια του κόσμου των επιχειρήσεων της CYTA και της KPMG, θα προχωρήσουμε με δύο-τρεις τέτοιες καλές ιδέες, ώστε να βρούμε ανθρώπους επιχειρηματίες που θα τις εναγκαλιστούν και θα τις προωθήσουν στην αγορά.

Πέραν αυτών, έχουμε αποφασίσει σήμερα να δώσουμε την ευκαιρία και στους εθνοφρουρούς για interships, απασχόληση μερικές μέρες/ώρες της εβδομάδας σε διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες θα βρεθούν με τη συνδρομή των εταίρων, της CYTA και της KPMG. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω αυτή την εκδήλωση σήμερα όσον αφορά την αρχή της συνεργασίας μας με το


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ


Υπουργείο Άμυνας σε τομείς που, νομίζω, τους χρειαζόταν η κυπριακή κοινωνία εδώ και πολύ καιρό.»

Γραφείο Τύπου, 29 Σεπτεμβρίου 2015