29/9/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για το Μητρώο Αγροτών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για το Μητρώο Αγροτών


Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας κ. Γιαννάκη Γαβριήλ, με τις οποίες καλεί το Υπουργείο σε περαιτέρω διάλογο για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το Μητρώο Αγροτών, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων:

Η Κυβέρνηση θεώρει ως ζωτικής σημασίας την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής. Με την ψήφισή του θα μπορέσει επιτελούς να υπάρξει η στόχευση στις πραγματικές ανάγκες για στήριξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που είναι απαραίτητη τόσο για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των υφιστάμενων πόρων όσο και για την αποφυγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Η εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών θα βοηθήσει στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και παθογενειών που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου για δεκαετίες.  

Λόγω της βαρύνουσας σημασίας του εν λόγω νομοσχεδίου διεξήχθη μακροσκελής διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Στα δύο χρόνια, που διαρκεί ο διάλογος, το Υπουργείο έχει επανειλημμένα ακούσει τις απόψεις των αγροτικών οργανώσεων και έχει περιλάβει τις πλείστες των απόψεων αυτών στο νομοσχέδιο. Απόδειξη της βούλησης του Υπουργείου για την εξεύρεση και προώθηση συναινετικών λύσεων αποτελεί και η κατάθεση αναθεωρημένου νομοσχέδιου στο οποίο έχουν ενσωματωθεί όσα έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη σε συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Αν εκκρεμούν ανησυχίες μετά από τον διετή διάλογο, αυτές μπορούν να συζητηθούν κατά την εξέταση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο διερωτάται ως προς τον πραγματικό λόγο που παρατηρείται κωλυσιεργία εκ μέρους της Επιτροπής Γεωργίας   και επιθυμεί να εκφράσει την ανησυχία του ως προς τις επιπτώσεις της καθυστέρησης που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου προς την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καλούμε την αρμόδια επιτροπή όπως προωθήσει τάχιστα το εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κονδύλια που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας και να επηρεαστούν δραστικά βασικές πολιτικές του Υπουργείου, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η φορολόγηση της αγροτικής γης και η επέκταση της χορηγίας αγροτικού πετρελαίου για σκοπούς κίνησης των αγροτών.