29/9/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Χαιρετισμός της Υπουργού Πρόνοιας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
στη συνέντευξη Τύπου για τη Διεθνή Ημέρα για τα Γηρατειά

 
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τα Γηρατειά και της «Παγκύπριας Εβδομάδας Ηλικιωμένων» και απευθύνω θερμό χαιρετισμό αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης προς τους πρεσβύτερους συμπολίτες μας.

Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου η προσοχή της διεθνούς κοινωνίας στρέφεται στα ηλικιωμένα άτομα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την τρίτη ηλικία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι επιτελούν πολύ σημαντικό ρόλο με τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους και με τη βοήθεια που δίνουν σε ολόκληρη την οικογένεια.

Η προσφορά των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία, μπορεί να εξασφαλισθεί εφόσον διατηρούν ένα καλό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ και Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Για αυτόν τον λόγο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε πολιτικές, υπηρεσίες και προγράμματα για να διασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας διατηρούνται υγιείς, ενεργοί και ανεξάρτητοι όσο το δυνατό περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι μεριμνώντας για τους ηλικιωμένους μας, προστατεύουμε το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και συμμετοχή στον κοινωνικό και πολιτιστικό βίο, ταυτόχρονα όμως διατηρούμε τη συνοχή της κοινωνίας.

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων και τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι ηλικιωμένοι μας, επιπρόσθετα των συντάξεων, μπορούν να επωφεληθούν για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και στήριξή τους σε θέματα φροντίδας, ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησής τους, ενδυνάμωση των σχέσεών τους με την οικογένεια και την κοινότητά τους, συμμετοχή τους σε προγράμματα που τους βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής, σωματικής, νοητικής και κοινωνικής κατάστασης.

Τέτοιες υπηρεσίες είναι η κατ’ οίκον φροντίδα από κρατικές, ιδιωτικές ή κοινοτικές φροντίστριες, η διημερεύουσα φροντίδα ή η ιδρυματική φροντίδα.

Ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης για την αξιοπρεπή διαβίωσή του.

Ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής πρόνοιας αποτελεί το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.). Δικαιούχοι είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

Μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που προνοεί για το ΕΕΕ, εκδόθηκε Διάταγμα με   θέμα «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας». Σκοπός του Σχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων), που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Επισημαίνεται ότι, για την αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δίνουν έμφαση στην παροχή διευκολύνσεων και υποστηρικτικών υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στο δικό τους κοινωνικό περιβάλλον μέσα από την ενθάρρυνση και την οικονομική και τεχνική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναλάβει νέους ρόλους σε θέματα που αφορούν την παροχή ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας, που να χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ουσιαστικότερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ατόμων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιχορηγεί ένα σημαντικό αριθμό προγραμμάτων που παρέχουν κοινωνική φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους είναι από τους βασικούς στόχους μας και η προσπάθειά μας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι συνεχής.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι το μέγεθος, ο ρόλος, η παρουσία και η συμμετοχή των πολιτών της τρίτης ηλικίας σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και σε αυτόν τον στόχο η προσπάθειά μου θα είναι ουσιαστική και συνεχής.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου ξανά να εκφράσω τον σεβασμό μου για την τρίτη ηλικία και να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία και να διαβεβαιώσω ότι η μέριμνα της πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής.

____________