9/7/15

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας


Συμπληρώνονται φέτος ήδη τέσσερα χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της 11 ης Ιουλίου 2011, τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, που ξημερώματα μιας μαύρης Δευτέρας στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς συμπατριώτες μας και πλημμύρισε με οδύνη και συγκλονισμό ολόκληρη τη χώρα. Το καλοκαίρι του 2011 άφησε βαθιά τα σημάδια του στη συλλογική μας μνήμη, ως μια εποχή που δεν έπρεπε ποτέ η Κύπρος να ζήσει. Τέσσερα χρόνια δεν είναι πολλά. Στις ανθρώπινες τραγωδίες ο χρόνος δε μετριέται με αριθμούς. Εκφράζουμε και θα εκφράζουμε κάθε χρόνο τη συμπαράστασή μας προς τους οικείους των αξιωματικών, ναυτών και πυροσβεστών που με θάρρος, αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντος, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους.

Η έκρηξη στο Μαρί έμοιαζε τότε να μας είχε ξυπνήσει όλους από τον λήθαργο εφιαλτικά, αποδεικνύοντας πως τίποτε δεν είναι πιο ιερό από την ίδια την ανθρώπινη ζωή και υποδεικνύοντας πως παρόμοια συμβάντα, με αδικοχαμένα θύματα και υλικές καταστροφές, δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν.

Η αυτοθυσία των συμπατριωτών μάς υπενθύμισε ακόμη πως η προσήλωση στην πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον είναι διαχρονικά υπέρτατη αξία. Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των δεκατριών θυμάτων που έχασαν ηρωικά τη ζωή τους στις 11 Ιουλίου 2011, σε μια κυπριακή τραγωδία που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.