9/7/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για το 17 o Pafos Aphrodite Festival

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για το 17 o Pafos Aphrodite Festival


Στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο το 17 ο Φεστιβάλ Αφροδίτη, το οποίο έχει καταξιωθεί πλέον ως ετήσιος καλλιτεχνικός θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας, με την επίσημη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από το 1998, έτος ίδρυσης του Φεστιβάλ, είναι θεσμικός χορηγός του Pafos Aphrodite Festival.  

Στην πάροδο των τελευταίων 17 χρόνων, η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής εκτίμησης. Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου γνώρισε ένδοξες ημέρες, με παραστάσεις που άφησαν εποχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα του μικρού, αλλά πλούσιου σε πολιτισμό νησιού μας. Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πάφος και το Μεσαιωνικό της Κάστρο ευτύχησαν να υποδεχθούν, για τους σκοπούς του Φεστιβάλ, το Θέατρο Bolshoi της Μόσχας, την Εθνική Όπερα της Εσθονίας, την Εθνική Όπερα της Πολωνίας, την παραγωγή του έργου “Tosca” του Φεστιβάλ της Arena di Verona, το Ακαδημαϊκό Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Abai από το Καζακστάν, το Λυρικό Θέατρο “Giuseppe Verdi” της Τριέστης, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας, την Όπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας και την Όπερα “Futura” Βερόνας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η συνεργασία της εταιρείας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υπήρξε γόνιμη και παραγωγική σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν βέβαια πάντοτε τα περιθώρια να ενισχυθεί περαιτέρω η προστιθέμενη αξία του θεσμού, με την ενεργότερη εμπλοκή του κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού, έτσι που κάποτε να καταστεί δυνατό, με βάση τις εμπειρίες και τις πολιτιστικές μας δυνατότητες, να έχουμε ως Κύπρος τις δικές μας οπερατικές παραγωγές.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στις διοργανώσεις των τελευταίων τριών χρόνων, η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, για υλοποίηση του στόχου της για διοργάνωση στο μέλλον μιας καθ’ όλα   κυπριακής παραγωγής.
 
Συγχαίρω τον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Γεροσκήπου, τον Δήμο Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων – Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, για την πολύτιμη πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν το 1998 την εταιρεία Pafos Aphrodite Festival, αναβαθμίζοντας πολιτιστικά και ποιοτικά τον τόπο μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εύχεται καλή συνέχεια στο έργο των ιδρυτικών μελών της εταιρείας και κάθε επιτυχία στη φετινή διοργάνωση, με τη διαβεβαίωση ότι θα στέκεται πάντοτε αρωγός, ενισχύοντας και στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειές τους.