9/7/15

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Πολιτικό Φόρουμ
Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη

 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης προσφώνησε χθες την Υπουργική Σύνοδο του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 8 Ιουλίου 2015 υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC), με θέμα την εξέταση του ρόλου του στην εφαρμογή της αναπτυξιακής ατζέντας του ΟΗΕ για την περίοδο μετά το 2015.
 
Στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το έτος 2015 για τη διεθνή κοινότητα, αφού τον Σεπτέμβριο θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής Ηγετών στη Νέα Υόρκη για να υιοθετήσει μια νέα ατζέντα ανάπτυξης που θα είναι οικουμενική και θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, ενώ θα στοχεύει στην εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου, το οποίο βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, είπε ο κ. Υπουργός, θα αποτελέσει το πρωταρχικό βήμα σε παγκόσμιο επίπεδο γα την παρακολούθηση, αξιολόγηση και λογοδοσία της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015, ενώ τόνισε ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των στόχων και υποστόχων αειφόρου ανάπτυξης θα πρέπει να μετράται στη βάση μιας ισχυρής δέσμης δεικτών που να καλύπτει όλο το φάσμα της ατζέντας περιλαμβανομένων και των μέσων εφαρμογής, η οποία   να επιτρέπει τη συγκρισιμότητα μεταξύ διαφορετικών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και εθνικών προτεραιοτήτων των χωρών.
 
Ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι όλες οι εθνικές και περιφερειακές διαδικασίες παρακολούθησης της εφαρμογής της ατζέντας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις συνεισφορές από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών και να τροφοδοτούν τα αποτελέσματα τους στο Φόρουμ, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προβαίνει σε συστάσεις για περαιτέρω δράση σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε επίσης ότι για να φέρει σε πέρας την αποστολή του το Πολιτικό Φόρουμ, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ και οργανισμούς, όπως οι υποεπιτροπές του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.
 
Ακολούθως επισήμανε τη σημασία της Παγκόσμιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης ως ενός σημαντικού εργαλείου μέτρησης της παγκόσμιας προόδου στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία πρέπει να είναι βασισμένη σε επιστημονικές εκτιμήσεις και να δίδει πολιτική κατεύθυνση στο πλαίσιο του Πολιτικού Φόρουμ κάθε τέσσερα χρόνια σε επίπεδο ηγετών.
 
Τόνισε επίσης ότι για να είναι επιτυχής η όποια παρακολούθηση και εξέταση της εφαρμογής της ατζέντας, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν αξιόπιστα και διαφανή στοιχεία και δεδομένα που να μετρούν την πρόοδο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αναλυτικά στοιχεία ανά φύλο, ηλικία, εισόδημα, μεταξύ άλλων στοιχείων, είναι απαραίτητα ώστε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός. Πρόκειται, είπε επίσης, για μια οικουμενική ατζέντα και θα πρέπει να ενισχυθεί με καθολική παρακολούθηση, λογοδοσία και εξέταση. Υπογράμμισε δε τη σημασία της πολιτικής συμμετοχής σε υψηλό επίπεδο στη διαδικασία παρακολούθησης αλλά και των τοπικών φορέων και του κοινοβουλίου όπως και του ιδιωτικού τομέα. Κυρίως όμως, είπε, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνθήκες για συμμετοχή των απλών ανθρώπων και πολιτών στη διαδικασία παρακολούθησης, οι οποίοι πρέπει να έχουν λόγο στις επιλογές των πολιτικών που τους αφορούν και να είναι σε θέση να ελέγχουν τις κυβερνήσεις που και αυτές   πρέπει να λογοδοτούν.
 
Τέλος, ο κ. Κουγιάλης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αλλά και ως μέλος της ΕΕ, θα συμμετέχει ενεργά προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία η κοινή αναπτυξιακή ατζέντα με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και την αειφόρο ανάπτυξη.  
 
Στο περιθώριο της Συνόδου του Πολιτικού Φόρουμ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχε χθες το απόγευμα ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Karmenou Vella, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με τον τομέα του περιβάλλοντος καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο και που εμπίπτουν στο θεματολόγιο του Υπουργείου Γεωργίας.  
______________