22/3/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στην εκδήλωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στην εκδήλωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την εκδήλωση που οργανώνει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα ζωγραφικής, που δημιούργησαν μαθητές Λυκείων της Λευκωσίας, με θέμα «Δίχως νερό ο μύλος δεν αλέθει».
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το υδατικό θέμα και την ανάγκη εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης του πιο σημαντικού μας πόρου, του νερού.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται στο θέμα «Φύση και Νερό», μέσα από το οποίο καλούμαστε να  διερευνήσουμε  τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε ορθολογικά την ίδια την φύση, για να αντιμετωπίσουμε με αειφορικό τρόπο τις προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό.
Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουμε θέσει την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων ως μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Για την προώθηση και εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης που εδράζεται σε τρεις άξονες: την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου για ανάπτυξη της γεωργίας και του περιβάλλοντος και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών,  για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.
Πρωταρχικός μας στόχος, βέβαια, είναι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού σε πόσιμο νερό καλής ποιότητας, καθώς και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, με στόχο την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι, αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για την αειφόρου διαχείρισης των υδάτινων μας πόρων αποτελεί και η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης σε παιδιά, πολίτες και οργανωμένα σύνολα. Και είναι για αυτό το λόγο που χαίρομαι ιδιαίτερα με την σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας και Γεωργίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων μας μέσα από τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής γιαμαθητές των Λυκείων της Λευκωσίας με θέμα «Δίχως νερό ο μύλος δεν αλέθει». Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μαθητές των Λυκείων Λευκωσίας, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό στέλνοντας με τα έργα τους σε όλους μας σημαντικά μηνύματα. Ευχαριστίες επίσης και στους εκπαιδευτικούς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθυντή και το Προσωπικό του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, για αυτή τους την πρωτοβουλία και γενικότερα για τις άλκνες προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να έχουμε καθημερινά στο σπίτι μας καθαρό νερό.
Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια στο έργο σας.