22/3/18

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην καλλιτεχνική μαθητική εκδήλωση του Λυκείου Κύκκου Β΄

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην καλλιτεχνική μαθητική εκδήλωση του Λυκείου Κύκκου Β΄

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή καλλιτεχνική εκδήλωση, που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Β΄. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι τα σχολεία μας προάγουν τη δημιουργικότητα και αποτελούν φυτώρια πολιτισμού.
Ως γνωστόν, η ολόπλευρη παιδεία στοχεύει στην ανάπτυξη του νου, του σώματος και της ψυχής. Γι’ αυτό και πολύ σοφά προωθεί την ενασχόληση τόσο με τις κλασσικές και τις θετικές επιστήμες, όσο και με τον αθλητισμό και τις τέχνες.
Το σύγχρονο σχολείο της Κύπρου θέλουμε να καυχιόμαστε ότι, εκτός του υψηλού επιπέδου μόρφωσης που προσφέρει σε όλους τους γνωστικούς τομείς, προωθεί παράλληλα την καλλιτεχνική δημιουργία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα όποια ταλέντα τους και να τα προβάλουν στον σχολικό χώρο και στην κοινωνία γενικότερα.
Πέραν της τέρψης που προσφέρουν, οι τέχνες έχουν μεγάλη μορφωτική και ηθοπλαστική αξία. Και αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι Έλληνες που έδωσαν στη μουσική, την ποίηση, το θέατρο, τον χορό, και όχι μόνο, πρωτεύουσα θέση στην παιδεία των νέων.
Η δημιουργία δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο των λίγων προικισμένων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, αλλά και βασική ανάγκη που ευφραίνει την ψυχή. Γι’ αυτό και τέτοιες δράσεις, που αναπτύσσονται στα πλαίσια των σχολικών μονάδων, έχουν καθοριστική σημασία για τη διάπλαση της προσωπικότητας των μαθητών μας και την πνευματική τους καλλιέργεια.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, η οποία προβάλλει την τεράστια αξία των τεχνών και παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τους μαθητές και τις μαθήτριες που φιλόπονα, από το υστέρημα του ελεύθερου τους χρόνου, δημιουργούν και μας προσφέρουν το έργο τους, πλουτίζοντας όλους μας. Σ’ αυτά τα παιδιά αξίζει ο πιο θερμός έπαινος και τα ευχαριστούμε από βάθη καρδιάς για την ευκαιρία που μας δίνουν να απολαύσουμε την πλούσια σοδειά του κόπου τους.