22/3/18

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση με θέμα: «Η Κύπρος στον Κόσμο: Νεολαία και Διασπορά»

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση με θέμα: «Η Κύπρος στον Κόσμο: Νεολαία και Διασπορά»

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για την σημαντική αυτή εκδήλωση του νεοσύστατου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «The European Cyprus Society», η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) με θέμα «Η Κύπρος στον Κόσμο: Νεολαία και Διασπορά».
Πρόκειται ασφαλώς για ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαδρομή που έχει μπροστά της να διανύσει η χώρα μας, έχοντας υπόψη όλο το πλέγμα των πολιτικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών παραγόντων που την επηρεάζουν, αλλά και τις δυνατότητες, παράλληλα, που έχουμε ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ως χώρα με πολύπλευρες σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με πολλές άλλες χώρες.
Βέβαια, σε όλο αυτό το πλέγμα των παραγόντων, κρίσιμης σημασίας είναι η εκκρεμότητα της επίλυσης του εθνικού μας θέματος εξαιτίας της αδιαλλαξίας και αρνητικότητας της Τουρκίας, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με τις απαράδεκτες προκλήσεις και την επιθετικότητα της στον χώρο της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης.
Η έξαρση αυτής της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, σε συνδυασμό και με απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, έχουν δυσχεράνει αρκετά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρόλο που η δική μας πλευρά έχει καταστήσει σαφές και προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμη να προσέλθει άμεσα σε διάλογο που να άπτεται των εσωτερικών πτυχών, αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη εφόσον προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και συμμετάσχουν επίσης σε αυτήν ενεργά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πρέπει όμως προηγουμένως – και αυτό έχει καταστεί επίσης σαφές – να αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, ώστε οι νέες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε ένα κλίμα που να μπορεί να υποβοηθήσει τη θετική τους εξέλιξη, αν, βέβαια, αυτό είναι και στις προθέσεις της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις που της αναλογούν για την αίσια έκβαση τους.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, στόχος και επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και η επανένωση του νησιού μέσω μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που παράνομα κατέχει εδώ και 44 χρόνια σημαντικό τμήμα των εδαφών μας στερώντας από τον λαό μας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.
Φίλες και φίλοι,
Στον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας πολύτιμη είναι πάντα η στήριξη μας από τις ελληνικές και κυπριακές οργανώσεις του εξωτερικού και από το σύνολο της Διασποράς. Οι απόδημοι μας είναι οι καλύτεροι πρέσβεις μας στο εξωτερικό, η μεγάλη μας δύναμη που απλόχερα και με ενθουσιασμό και συγκίνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αγώνα μας.
Η εδώ παρουσία εκπροσώπων της νέας γενιάς της διασποράς μας σε συνεργασία, με εσάς, την δυναμική εγχώρια νεολαία του τόπου μας, αποτελεί σαφή ένδειξη της κοινής αγάπης σας προς την πατρίδα και αποδεικνύει περίτρανα τον μεγάλο βαθμό της συμμετοχής σας στις άοκνες προσπάθειες για εξεύρεση της ποθούμενης από όλους μας λύσης του εθνικού μας θέματος.
Η προσφορά των αποδήμων προς την ιδιαίτερη τους πατρίδα είναι βεβαίως γνωστή και πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, ο ρόλος τους αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας. Την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους.
Για τις πολύχρονες προσπάθειες και την προσήλωση τους στην ευόδωση του αγώνα μας, θερμές και ολόψυχες είναι οι ευχαριστίες μας. 
Τα τελευταία δύο χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που ετοιμάσαμε και η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους. Η προσέλκυση, η ενθάρρυνση και η ενεργοποίηση της νέας γενιάς της διασποράς μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μας. Η εθνική στρατηγική μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των οργανώσεων της διασποράς μας για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας. Θέλω να επισημάνω ότι η συνεργασία αυτή θέλουμε να εξελιχθεί και να ενδυναμωθεί μέσα και από τη σύσφιξη των σχέσεων της νεολαίας της διασποράς μας με την εγχώρια νεολαία μας.
Η παρουσία και η συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή, μας δίνει την ελπίδα ότι τόσο η νέα γενιά της διασποράς μας αλλά και η εγχώρια νεολαία μας θα συνεχίσουν το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές των αποδήμων μας.
Οι νέοι μας αποτελούν τη συνέχεια και το μέλλον και με τον δυναμισμό και το πνεύμα δημιουργικότητας που τους διακρίνει μπορούν να προσφέρουν μια νέα πνοή. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε ιδιαίτερα σε όλους εσάς στους απανταχού της γης νέους μας και θέτουμε στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος και των δράσεων μας τα θέματα που κατά κύριο λόγο τους αφορούν.
Και είναι γι’ αυτό που προωθήσαμε προγράμματα και δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά και πολιτειακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και την αλληλογνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με τους Κύπριους νέους που διαμένουν μόνιμα στον τόπο μας.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκε το πρόγραμμα «Γνωρίστε την Κύπρο», που απευθύνεται σε ηλικίες 17-22 χρονών, και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, σε ένα δεύτερο πρόγραμμα, για ηλικίες μεγαλύτερες των 22 ετών, το οποίο υλοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία από πέρυσι. Προχωρούμε και στην υλοποίηση ανάλογου προγράμματος το 2018, που θα καλύπτει ηλικίες από 12-17 ετών.
Συνεχίζονται, επίσης, με πολύ θετικά αποτελέσματα, μέσω της συνεργασίας μας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα προγράμματα μάθησης εξ αποστάσεως που αφορούν στη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Για τους νέους απόδημους έχει επίσης διασφαλιστεί η δυνατότητα διενέργειας πρακτικής κατάρτισης στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτυγχάνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σύνδεση με τη χώρα καταγωγής τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διασφαλίσει επίσης την παροχή σημαντικού αριθμού υποτροφιών για όσους νέους απόδημους μας επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο. Βεβαίως, αξιοποιούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις 15,000 μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ και με τον τρόπο αυτό και την επαφή τους με οργανώσεις νεολαίας της Κύπρου μας.
Βασικός άξονας της εθνικής στρατηγικής μας για τους απόδημους είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας μας με την Ελλάδα και με άλλες χώρες του εξωτερικού όπως το Ισραήλ, η Αρμενία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, που διαθέτουν  διασπορά, ώστε να ενδυναμώσουμε την νεανική κυπριακή φωνή ανά την υφήλιο αλλά και για να ενισχύσουμε τα δίκαια εθνικά μας αιτήματα στα ισχυρά και σημαντικά ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ασφαλώς στην προσπάθεια μας αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος, η βοήθεια και η στήριξη της εκκλησίας στις χώρες όπου διαμένουν απόδημοι μας.
Μια άλλη παράμετρος της στρατηγικής μας είναι και η αξιοποίηση των Κυπρίων επιχειρηματιών του εξωτερικού για προσέλκυση επενδύσεων και προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το ΚΕΒΕ και τον CIPA, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετά επιχειρηματικά φόρα σε χώρες όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο των αποδήμων μας.
Φίλες και φίλοι,
Εκφράζω και πάλι τη μεγάλη μου εκτίμηση για την προσφορά σας, τόσο εσάς των νέων του τόπου μας, όσο και των νέων της διασποράς μας, στον αγώνα που διεξάγουμε για την εξεύρεση επιτέλους μιας λύσης του Κυπριακού που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα εποχή και θα διασφαλίζει την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας, όπως και για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα δοθούν απαντήσεις για όλους ώστε να ησυχάσουν οι ψυχές και εκείνων των συγγενών που έφυγαν από τη ζωή με την πίκρα και την εξαφάνιση των αγαπημένων τους.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τιμή και περηφάνια θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μαζί για την περαιτέρω προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στην Πρόεδρο κα Κατερίνα Γαβριηλίδου και τα μέλη του Οργανισμού «The European Cyprus Society» και με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ την κα Γαβριηλίδου για τις μεγάλες διακρίσεις που είχε στο εξωτερικό.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω επίσης στην Πρόεδρο και τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για την στενή συνεργασία τους και τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.
Ευχαριστίες και προς το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θανάση Τσώκο για τη συνεργασία και τη στήριξη του ΡΙΚ, ως χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, αλλά και για τη διαχρονική στήριξη του στη διασπορά μας.
Ευχαριστώ επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τη πολύτιμη συνεργασία τους που βασικό στόχο έχει τη στήριξη της νέας γενιάς των αποδήμων μας και την ενδυνάμωση της σχέσης τους με την ιδιαίτερη πατρίδα.
Εύχομαι την πλήρη ευόδωση των στόχων της εκδήλωσης και πολλές νέες επιτυχίες τόσο στους νέους αποδήμους μας στις χώρες διαμονής τους, αλλά και στους νέους που ζουν στον τόπο μας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε όλοι μαζί με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο που αγαπάτε, την Κύπρο που πάντα έχετε στις καρδιές σας.
Σας ευχαριστώ και εις το επανιδείν, σε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για όλα όσα προσδοκούμε για την πατρίδα, τον λαό μας και όλους τους αποδήμους μας.
Σας ευχαριστώ.