9/2/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», 7 Φεβρουαρίου 2018

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», 7 Φεβρουαρίου 2018
Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, με θέμα «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η έκθεση διερευνά ιστορίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και περιπετειών που βίωσαν Ελληνόπουλα με εβραϊκές καταβολές, τα οποία αναγκάστηκαν να κρυφτούν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Φωτογραφίες και παιχνίδια, καθημερινά αντικείμενα, τετράδια και ημερολόγια από εκείνες τις δύσκολες μέρες μας μεταφέρουν λεπτομέρειες της καθημερινότητας των άτυχων αυτών παιδιών και αναδεικνύουν τις αντιξοότητες που βίωσαν.

Η συγκεκριμένη Έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2003 στον Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και συνοδεύτηκε από πολλές εκδηλώσεις, εκδόσεις, προγράμματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι προσωπικές μαρτυρίες των παιδιών και το συναισθηματικά φορτισμένο υλικό καθιστούν την έκθεση ένα πολύ αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο αποτελεί σημαντική αφετηρία για καλύτερη κατανόηση και συζήτηση των ιστορικών και ηθικών ζητημάτων που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα, καθώς και για άντληση διδαγμάτων για τον σημερινό κόσμο.

Η μεταφορά της Έκθεσης στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 20 Απριλίου, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο. Η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2009, συμπεριλαμβάνει τη ανάπτυξη δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος από τα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Με στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών και τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους για το ιστορικό αυτό θέμα, πραγματοποιούνται επίσης ετήσιες διαλέξεις από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προβολές ντοκιμαντέρ, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και προκήρυξη Ετήσιου Διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής μου στο Ισραήλ, το 2016, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στο YadVashem, μέσα από το οποίο θεσμοθετούνται πλέον οι οργανωμένες αποστολές και οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μας για τα θέματα του Ολοκαυτώματος.

Φίλες και φίλοι,

Το ζητούμενο σήμερα είναι να διαπαιδαγωγήσουμε ενεργούς, σκεπτόμενους και ιστορικά καταρτισμένους πολίτες, οι οποίοι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο σε κάθε μορφής μισαλλόδοξες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Φιλοδοξούμε ότι η επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στην έκθεση αυτή θα εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς τον σκοπό και θα μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Εκφράζουμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία προέβη σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για τη μεταφορά της έκθεσης στην Κύπρο. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και στον επιζήσαντα κ. Αλέξανδρο Σίμχα, για την ανταπόκριση και την προθυμία του να συμμετέχει στις διαλέξεις που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες παγκύπρια, προκειμένου να μεταφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης τις εμπειρίες και τα βιώματά που έζησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Καλωσορίζουμε επίσης στην Κύπρο τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία συνοδεύει την Έκθεση και την ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία να διοργανώσει στον χώρο αυτό βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και ιδιαιτέρως τον Έφορο των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης.