9/2/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, με τίτλο «Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική», που διοργανώνουν η Διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017, με κοινή απόφαση των Ελλήνων Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Με τη σημαντική αυτή απόφαση, υλοποιούνται πλέον ετήσιοι παγκόσμιοι εορτασμοί, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στον κόσμο των επιστημών, των γραμμάτων, και των τεχνών, καθώς και η ουσιαστική συμβολή της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθιέρωσε από πέρσι την «Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας», που φέτος επεκτάθηκε σε δεκαπενθήμερο, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λογοτεχνικά εργαστήρια, επιστημονικές διαλέξεις, λεξιλογικά παιγνίδια, μαθητικοί διαγωνισμοί, θεατρικές παραστάσεις.

Στόχος των προγραμματισμένων δράσεων είναι να υποστηρίξουν στοχευμένα τη συγχρονία και τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας αλλά και την αξία της γλωσσικής παιδείας, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και γενικότερα στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας, ώστε να αντιληφθούν το μεγαλείο της μητρικής μας γλώσσας, της οποίας κεντρικό χαρακτηριστικό αποτελεί η αδιάρρηκτη συνέχεια μέσα στο χρόνο, αφού επί σαράντα αιώνες αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται.

Η αναβάθμιση και η προαγωγή της ελληνικής γλώσσας στον χώρο της εκπαίδευσης συνιστά υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της γλωσσικής αγωγής των μαθητών κάθε βαθμίδας καθώς και στην καλλιέργεια της ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη στην κοινωνία. Έτσι, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια σειρά από μέτρα που προτάθηκαν από επιστημονική επιτροπή η οποία εργάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέτρα αυτά αφορούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία.

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι μαθητές μας αφομοιώνοντας και αξιοποιώντας δημιουργικά τον γλωσσικό μας πλούτο, ενθαρρύνουμε τις σχολικές μας μονάδες να αναλάβουν δράσεις και οργανωμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει αναπτύξει και το σχολείο που μας φιλοξενεί σήμερα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, στη Διεύθυνση του Λυκείου Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση και στην επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης.
___________