9/7/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών
 Ασφαλίσεων στην Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ

 
Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρωνόμαστε στην άσκηση μιας υπεύθυνης κοινωνικής πολιτικής, εφαρμόζοντας κοινωνικά αποδεκτά μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας.

Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει το Υπουργείο έχουν επαληθεύσει τις προσδοκίες μας για ενίσχυση της απασχόλησης και σταδιακή άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της ανεργίας. Τα ενθαρρυντικά τους αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στην εξαγγελία εννέα νέων σχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, με συνολικό κόστος €58 εκατομμυρίων.

Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου αποτελεί πάντοτε η επιχορήγηση της απασχόλησης, μέσω της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, και όχι η επιδότηση της ανεργίας. Τα προαναφερθέντα σχέδια αφορούν στην παροχή κινήτρων για εργοδότηση ανέργων, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση της ΕΕ «Εγγύηση για τη Νεολαία», όπως επίσης και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευκαιρίες για τους Νέους”, αλλά βλέποντας και τις τρέχουσες δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη χώρας μας, το ΥΕΠΚΑ ετοίμασε ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων (ΕΣΔΑΝ) το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών. Σε αυτό περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν την υλοποίηση της Σ ύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής « Εγγύηση για τη Νεολαία» Το ΕΣΔΑΝ έχει συνολικό προϋπολογισμό 47 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 24 εκ. αφορούν αποκλειστικά σχέδια ενεργών πολιτικών απασχόλησης για τους νέους.  

Κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι η ανάδειξη στοχευμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων, με έμφαση στους νέους που τείνουν να περιθωριοποιηθούν. Οι βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων αφορούν στην ενίσχυση των συστημάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, στη θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας, καθώς και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Βασικό δε εργαλείο υποστήριξης των νέων κατά τη μετάβασή τους στο εργασιακό ή επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτελεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών καθοδήγησης.
 
Μέχρι το τέλος του 2015 το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα προκηρύξει σχέδιο επιδοτούμενης απασχόλησης των νέων μέχρι 24 ετών, με προϋπολογισμό €4,0 εκατ. για την επιδότηση της απασχόλησης 1.000 νέων. Στόχος μας είναι με την υλοποίηση της στρατηγικής για την απασχόληση των νέων να τοποθετήσουμε σε εργασία, κατάρτιση ή πρακτική εξάσκηση πέραν των 7.500 νέων μέχρι το 2017.
 
Πέραν των μέτρων αναχαίτισης της ανεργίας συνεχίζουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα μας τη διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας, η οποία αποτελεί άλλωστε το θεμέλιο και κύτταρο της κοινωνίας μας. Το τεράστιο έργο που ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών παροχών αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης καθώς διασφαλίζει την ανθρώπινη διαβίωση, εξασφαλίζοντας στις οικογένειες που στερούνται των βασικών πόρων διαβίωσης την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για όσο χρόνο χρειάζονται αυτή τη στήριξη.

Παράλληλα, βασική μας επιδίωξη δεν παύει να είναι η προστασία της εργατικής ειρήνης και η διατήρηση υγιών εργασιακών σχέσεων, παράγοντες οι οποίοι αποτελούν κύριο συστατικό στις προσπάθειες για επαναφορά της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας και, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούμε την εφαρμογή μηχανισμών που βασίζονται στη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που θα συμβάλει στην αποτελεσματική πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Είμαστε σίγουροι πως, ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές, θα συνεχίσετε με τον ίδιο αστείρευτο ζήλο να μάχεστε για τα εργασιακά δικαιώματα, την κοινωνική ευημερία και το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων, όπως εξάλλου έχετε ήδη αποδείξει με την αγωνιστική σας δράση από την αρχή της πορείας σας μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω την πιστή μας προσήλωση στη διασφάλιση των θεσμών και ιδιαίτερα του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της τριμερούς συνεργασίας με τους κοινωνικούς μας εταίρους. Πιστεύω ακράδαντα ότι με την ενεργό συμβολή όλων μας μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, θα τεθούν τα απαραίτητα θεμέλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και εύχομαι οι εργασίες της   ετήσιας συνδιάσκεψής σας να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές.

___________________

Σημ. Τον χαιρετισμό της Υπουργού διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.