3/2/15

Η αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Η αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στο επίκεντρο της πολιτικής
του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

 
Με αποστολή την αναδιαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος και των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ), συνεδρίασε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ωρολογίου και Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η σύσταση της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και με τις ιδιαίτερες συνθήκες της πατρίδας μας. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015.

Στη συνάντηση, ο κ. Καδής τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι στόχοι της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να εκσυγχρονιστεί η δομή και το περιεχόμενό της, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της και να της αποδοθεί η θέση που της αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμβολή της νέας Επιτροπής θα είναι καθοριστική προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη συνέχεια, ο κ. Καδής ανέπτυξε στα μέλη τους όρους εντολής της Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά. Ανάμεσα στους όρους εντολής περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος Σπουδών, με ταυτόχρονο επανακαθορισμό των κλάδων σύμφωνα με τις τάσεις της βιομηχανίας και της αγοράς εργασίας, καθώς και η αναθεώρηση των μαθημάτων πρόσβασης στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Αναμένεται, επίσης, η διαμόρφωση νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η θεσμοθέτηση διαδικασιών πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων των αποφοίτων και η σύσταση ομάδας, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού διαμόρφωσης και συνεχούς επικαιροποίησης των κλάδων/ειδικοτήτων της ΜΤΕΕ. Στην ομάδα αυτή θα ανατεθεί και η μελλοντική παρακολούθηση της υλοποίησης των εισηγήσεων που θα προκύψουν από τις εργασίες της Επιτροπής.
 
Κατά την πορεία των εργασιών της, η Επιτροπή αναμένεται να προβεί σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να ρυθμιστούν και να συντονιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα ζητήματα προκύψουν .

Σύσταση της Επιτροπής Ωρολογίου Προγράμματος Σπουδών

Της Επιτροπής προΐσταται η Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, και συμμετέχουν οι: Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Στέφανος Σάββα, Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ, Μιχάλης Τσιάρλιστος, Μάχιμος Εκπαιδευτικός – Προγραμματιστής, Γεωργούδης Ανδρέας, Αποσπασμένος Εκπαιδευτικός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Δανάη Γεωργιάδου, Φιλόλογος, Λειτουργός Γραφείου Υπουργού.

-----------------------

3/2/2015