1/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
01/11/2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ο οποίος παρέστη σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, στο ΚΕΒΕ, μετά το πέρας της εκδήλωσης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι μετά το θέμα των εκποιήσεων απομένει ακόμα ένας σκόπελος τον οποίο θα πρέπει να υπερπηδήσει η Κυβέρνηση, αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι ένα εξίσου μεγάλο κεφάλαιο και φαίνεται να δικαιώνονται εκείνοι που επιδιώκουν και θέλουν άμεσα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πολλά που παρατηρούμε στον ευρύτερο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια, άρα τάχιστα θα πρέπει να προχωρήσουμε. Η Κυβέρνηση αναμένει ουσιαστικά από τα Κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Ως γνωστό, εμείς έχουμε διαμορφώσει μια βάση, ένα προσχέδιο Νομοσχεδίου, το οποίο έχουμε δώσει σε όλα τα Κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων), από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, και αναμένουμε τις δικές τους αντιπροτάσεις. Μόλις είναι έτοιμοι, και ελπίζω να είναι έτοιμοι σύντομα – θα συγκληθεί μια συνεδρία στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να αποφασίσουμε την πάρα πέρα πορεία».

Απαντώντας σε άλλη συναφή ερώτηση, αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση εκ μέρους κάποιων και πού σκαλώνει το θέμα εφόσον το Υπουργείο είναι έτοιμο και κατέθεσε τις προτάσεις του εδώ και ένα μήνα, ο κ. Χάσικος είπε: «Το Υπουργείο είναι έτοιμο και περιμένουμε τις θέσεις/αντιπροτάσεις των Κομμάτων. Μόλις είναι έτοιμα τα Κόμματα, θα προχωρήσουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι χθες η Αστυνομία προέβη σε έρευνες στο επίπεδο του Κοινοτικού Συμβουλίου Εργατών «για κάποιες ατασθαλίες που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί» και ότι δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο σε Κοινοτικά Συμβούλια ή Δήμους και κατά πόσο ανησυχεί η Κυβέρνηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν ανησυχούμε, διότι για εμάς, όλα αυτά ήταν δεδομένα, ότι υπήρχαν δηλαδή σε Κοινοτικά Συμβούλια όλα αυτά τα προβλήματα σε σχέση πάντοτε με τη διαχείριση των οικονομικών τους. Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποίαν αναφέρεστε, διερευνάται από την Αστυνομία. Να περιμένουμε, λοιπόν. Να μην προδικάζουμε, να περιμένουμε. Υπάρχουν, δυστυχώς, προβλήματα και σε άλλα Κοινοτικά Συμβούλια».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ξανά αν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και σε άλλα Συμβούλια, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Όπως έχω πει, κατ’ επανάληψη, υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν γινόταν τακτικός (κατ’ έτος) έλεγχος. Έχουμε Κοινοτικά Συμβούλια με δεκαετή ίσως καθυστέρηση στην υποβολή λογαριασμών και ο έλεγχος, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει γίνει. Και αποτέλεσμα στους έλλειψης έγκαιρου ελέγχου είναι, δυστυχώς, η ανάπτυξη αυτού του φαινομένου στους διασπάθισης δημόσιου χρήματος και στους διαπλοκής».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο και η Κεντρική Κυβέρνηση φέρει ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση, ο κ. Υπουργός είπε: «Θα έλεγα ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη, διότι αυτό ήταν από τα πρώτα θέματα για τα οποία αποφασίσαμε ότι έγκαιρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Εδώ και πολύ καιρό, όταν ακόμα ήταν προϊσταμένη στην Ελεγκτική Υπηρεσία η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, συζητήσαμε τρόπους έτσι ώστε, έγκαιρα, να γίνεται έλεγχος στους λογαριασμών των Τοπικών Αρχών».