2/11/14


Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Χαρίλαου Ξενοφώντος, στη Μεσόγη
02/11/2014


Οφειλή προς τους ήρωες, τους μάρτυρες και τους αγωνιστές της Κυπριακής Ελευθερίας, χρέος προς το έθνος και την ιστορία μας, οδηγούν σήμερα στον ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε ένα εκλεκτό παλληκάρι της Κύπρου, έναν αγωνιστή της ελευθερίας που έδωσε το παρόν του σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας.

Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης, αποτιμώντας τους αγώνες του Χαρίλαου Ξενοφώντος αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όσους «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» αυτοβούλως αγωνίστηκαν και διέθεσαν στην υπηρεσία της πατρίδας τις ζωές τους.

Συγχαίρω θερμότατα την οικογένεια του αγωνιστή, τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 Πόλης και Επαρχίας Πάφου, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Μεσόγης και όσους εργάστηκαν για την ανέγερση του μνημείου αυτού και ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να τελέσω τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ξεχωριστού αυτού αγωνιστή, του Χαρίλαου Ξενοφώντος.

Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, μας βοηθούν να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας και να χαλυβδώνουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση. Μας επιτρέπουν να αντλούμε διδάγματα και πρότυπα για να χαράσσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Σήμερα τιμούμε το ηρωικό βλαστάρι της ηρωομάνας Μεσόγης, τον Χαρίλαο Ξενοφώντος που στο κάθε κάλεσμα της πατρίδας έδινε από τους πρώτους το βροντερό παρόν του. Στήνοντας στον ιερό αυτό χώρο την προτομή του, οι συναγωνιστές, η κοινότητα και οι συγγενείς του, ζωντανεύουν την ηρωική μορφή του Ξενοφώντος, τα κατορθώματα του οποίου έμειναν θαυμαστά και ανεπανάληπτα.

Ο Χαρίλαος Ξενοφώντος έκανε τα πάντα στον αγώνα. Με το πρώτο εγερτήριο σάλπισμα το 1955, κατάφερε να ρεζιλέψει την Αγγλική Αυτοκρατορία, τοποθετώντας βόμβα κάτω από το κάθισμα του Άγγλου κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο στρατοκρατούμενο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία. Όταν συνελήφθη και κλείστηκε στο φρούριο της Κερύνειας κατόρθωσε να αποδράσει μαζί με άλλους συναγωνιστές του. Αγωνίστηκε ως πρωταγωνιστής αντάρτης στα χωριά της Πιτσιλιάς και πλάι στον αρχηγό της ΕΟΚΑ Διγενή και τον υπαρχηγό Γρηγόρη Αυξεντίου, πήρε μέρος σε πολλές αποστολές, επιδρομικές επιχειρήσεις και ανοιχτές μάχες. Στα Σπήλια, στην Κακοπετριά, στη Γαλάτα, στα βουνά του Κύκκου και αλλού.

Με το ίδιο σθένος αγωνίστηκε και κατά την τούρκικη ανταρσία του 1963-64 με σημαντική προσφορά στην Ομορφίτα, στην Λευκωσία.

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμεινε νηφάλιος, ειρηνικός, υπεύθυνος, αγνός και αμόλυντος αγωνιστής. Δεν μιλούσε για το ένδοξο και λαμπρό παρελθόν του, ούτε και αναζήτησε επιβράβευση για την ηρωική προσφορά του.

Παρέμεινε μακριά από την εμφύλια διαμάχη του 1971-1974 και με πόνο ψυχής παρακολούθησε την ολέθρια πορεία της, αποστασιοποιημένος από αντιθέσεις, πάθη και διχόνοιες.

Ο Χαρίλαος Ξενοφώντος, μια αθάνατη ηρωική μορφή, που πρόσφερε τη ζωντανή παρουσία του σε κάθε γωνιά της αιματόβρεκτης γης μας, άφησε τα εγκόσμια το 2011 και πέρασε στην αιωνιότητα.

Με την ιστορία του χάραξε σε όλους εμάς το δρόμο του χρέους, της τιμής, της αγνής φιλοπατρίας και της ευθύνης. Η προσφορά και οι αγώνες του αποτελούν φάρο πολύτιμο και χρήσιμο οδηγό. Κυρίως, όμως, μας δείχνουν το δρόμο της ενότητας, της συναίνεσης και της νηφαλιότητας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Με την αγωνιστικότητα και τον ηρωισμό του στα πεδία των μαχών ο Χαρίλαος Ξενοφώντος μάς έχει διδάξει το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα την ώρα του αγώνα για την ελευθερία και την αντίσταση στη ξένη επιβουλή.

Αν είναι κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο, όμως, που ο Χαρίλαος Ξενοφώντος μας διδάσκει με τη στάση ζωής και τον ηρωισμό της ειρήνης που επέδειξε, είναι η πραγματική φιλοπατρία, η νηφαλιότητα, η σεμνότητα και η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, μετά τη λήξη του ένδοξου εκείνου αγώνα, 1955-59.

Μακριά από τα πάθη και τα διχαστικά διλήμματα, μακριά από αντιπαλότητες, αντιπαραθέσεις και κομματικές ιδιοτέλειες και υπολογισμούς, χωρίς να διεκδικεί δάφνες και δόξες για την ηρωική προσφορά του προς την πατρίδα, ο Χαρίλαος Ξενοφώντος μας έδωσε το πιο ισχυρό μάθημα, το πιο ισχυρό δίδαγμα: Ότι ενωμένοι και ομόθυμοι πρέπει να υπηρετούμε το εθνικό καλό. Χωρίς ακρότητες, φανατισμούς και υστεροβουλίες. Χωρίς ο ένας να θέλει να επικρατήσει του άλλου, χωρίς ο ένας να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του άλλου.

Σήμερα που η πατρίδα μας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή περίοδο και βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα, το μήνυμα ενότητας, ομοθυμίας και συναίνεσης που εκπέμπει η στάση ζωής του αγωνιστή Χαρίλαου Ξενοφώντος είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο.

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι. Χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και ιδεολογικά ιδιώματα.

Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι που ισχύει, γιατί μας ενώνει όλους ο αντικατοχικός αγώνας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Όλοι έχουμε κοινό μας στόχος μια βιώσιμη λύση που θα οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού.
Είναι χρέος και οφειλή μας προς όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και προς τις μέλλουσες γενεές ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Αυτά δεν τα αναφέρω με κριτική διάθεση και δεν θα ήθελα να εκληφθούν ως κριτική προς συγκεκριμένους αποδέχτες.

Τα αναφέρω για σκοπούς προβληματισμού γιατί είναι επιτέλους η ώρα να αποτιμήσουμε με αντικειμενικότητα το παρελθόν και ενωμένοι να κοιτάξουμε το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας.

Θέλω να επαναλάβω πως αν θέλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας θα πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύουμε μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

Την ίδια ώρα, θέλω να βεβαιώσω τους πάντες πως δεν θα κουραστώ να εργάζομαι και να τονίζω την επιθυμία μας το συντομότερο να εξευρεθεί λύση. Μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία αλλά και τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτή την πραγματικότητα και αυτή τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε.

Αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε μια λύση που δεν θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, θα αποκαθιστά τα αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.

Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα, τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας, όπως ο Χαρίλαος Ξενοφώντος που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

_____________

Σημείωση: Την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος τον εκπροσώπησε στην τελετή.