1/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας
01/11/2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, στο ΚΕΒΕ, μετά το πέρας της εκδήλωσης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο θέμα της παραπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των τεσσάρων νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή, ως αντισυνταγματικών, και για το γεγονός ότι με αυτή την απόφαση άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από την Τρόικα, και για το πώς προχωρούν τα πράγματα στο θέμα του πολυνομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα, ο κ. Υπουργός είπε: «Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, δια της οποίας κρίθηκαν και τα τέσσερα Νομοθετήματα της Βουλής ως αντισυνταγματικά, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 430 περίπου εκατ. Ευρώ, η οποία, βέβαια, είναι μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας.

Για το δεύτερο θέμα της ερώτησης σας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα Κόμματα συνεχίζουν τις συναντήσεις τους - εξαιρουμένου του ΑΚΕΛ, το οποίο για δικούς του λόγους απεφάσισε να μη συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση του Πολυνομοσχεδίου για την Αφερεγγυότητα - έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα Νομοσχέδιο το οποίο να μπορεί να περάσει, έστω κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται και οι ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τα Κόμματα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά, θα αποφευχθούν οι όποιες ταλαιπωρίες και έγκαιρα θα ψηφίσει η Βουλή αυτό το Νομοσχέδιο. Όπως είπα, οι συναντήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Κομμάτων συνεχίζονται κατά τρόπο εντατικό. Αναμένεται η άφιξη της Τρόικα στην Κύπρο και θα τεθεί ενώπιον της, για να υπάρχει συμφωνία και να αποφύγουμε τα όσα βιώσαμε τον προηγούμενο καιρό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι με αυτήν τη απόφαση του Ανωτάτου τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα για την Κυβέρνηση και κατά πόσο είναι πολύ καλύτερα και για τον κυπριακό λαό, ο κ. Χάσικος είπε: «Είναι καλύτερα τα πράγματα για την οικονομία του τόπου, διότι, ακριβώς, συνεχίζεται το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης απρόσκοπτα. Βεβαίως, εμείς γνωρίζαμε, λέγαμε ότι οι Νόμοι που ψήφισε η Βουλή θα είχαν αυτήν την κατάληξη. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, «ο γέγονε γέγονε». Προχωρούμε, μαζί με τα Κόμματα, όπως είπα και πριν, εξαιρουμένου του ΑΚΕΛ, το οποίο έχει τη δική του στρατηγική».