16/10/14

Τέταρτη Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών

Τέταρτη Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών

Συνέρχεται αύριο Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ., η Δ´ Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ολομέλεια).
Της Συνόδου θα προεδρεύσει και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αναπληρών τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Σοφοκλής Φυττής.
Στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής θα απευθύνουν χαιρετισμούς:
1. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), κ. Σταύρος Ολύμπιος
2. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστα Καδής
3. Εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, κ. Ανδρέας Ασσιώτης
4. Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη
5. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη.
Επίσης, θα γίνει ανάγνωση του «Υπομνήματος της 4 ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών» από τον εκπρόσωπο των βουλευτών και αντιπρόεδρο του ΠΣΣΕ, κ. Ηλία Δημητρίου, καθώς και παρεμβάσεις εκπροσώπων κρατικών και άλλων φορέων.
θα ακολουθήσει συζήτηση και, τέλος, θα εγκριθεί το πιο πάνω Υπόμνημα.
Η Σύνοδος αυτή, η τέταρτη στη σειρά, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου της ΠΣΣΕ με την ιδιότητά της ως του κατά νόμο Ανώτατου Συντονιστικού Σώματος των εθελοντικών οργανώσεων στην Κύπρο, η οποία παρακολουθεί, επισημαίνει και καταγράφει συστηματικά τις επιπτώσεις των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα όσον αφορά στις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των νέων αυτών εξελίξεων, με στόχο την παρέμβαση προς όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η ειδική αυτή Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών που αποτελεί συνέχεια τις περσινής έχει συγκληθεί από το ΠΣΣΕ για να δώσει φωνή στις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στη Σύνοδο, 56 εκπρόσωποι εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την ιδιότητα του βουλευτή της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν μέσα από μεθοδικό τρόπο και ειδικότερα μέσα από θεματικούς άξονες, τα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στόχος της ειδικής Συνόδου είναι να διασφαλιστεί η περαιτέρω αναγνώριση και ενδυνάμωση του ευρύτατου και πολυδιάστατου ρόλου που διαδραματίζει ο εθελοντισμός στις διάφορες πολιτικές και η ουσιαστική συμβολή του για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της ενεργού γήρανσης, της ενεργού συμμετοχής του πολίτη, της αντιμετώπισης κρίσεων, της προαγωγής του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, κτλ. και να μεριμνήσει για την επέκτασή του μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.
Επίσης, στοχεύει στο να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές του είναι φιλικές προς τον εθελοντισμό και ότι ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών.