25/8/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας «Ζήνων»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης
με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας «Ζήνων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας «Ζήνων», για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας ‘Ζήνων’, σχετικά με το έργο της κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Μάς ενημέρωσαν για την πρόοδο που έχουν κάνει για να βρουν χρηματοδότηση για το έργο.
Θα υποβάλουν πρόταση για να τους δώσουμε μια ακόμη παράταση μέχρι τέλος χρόνου, για να έχουν εντατικές διαβουλεύσεις με την αρμόδια Επιτροπή που χειρίζεται το έργο για να προχωρήσουμε στο λεγόμενο οικονομικό κλείσιμο της πρότασης.
Η ενημέρωση έγινε στην παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο, και εμείς ως Κυβέρνηση δείχνουμε ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον που έχουμε για τη Λάρνακα, για να προχωρήσει το έργο και για να υπάρχει η ανάπτυξη η οποία θέλουμε να υπάρξει στην πόλη».
Ερωτηθείς είπε ότι «η Κοινοπραξία έχει δηλώσει την ετοιμότητα της για οικονομικό κλείσιμο της πρότασης. Αυτό σημαίνει ότι με τις διαβουλεύσεις με την αρμόδια Επιτροπή είναι σε θέση να μας πείσουν ότι έχουν βρει τη χρηματοδότηση για το έργο».
Σε ερώτηση αν η χρηματοδότηση θα γίνει από ξένο χρηματοδότη ή από κυπριακές τράπεζες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «υπάρχουν διαβουλεύσεις με διάφορα μέρη».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε: «Το γεγονός ότι έγινε η σημερινή σύσκεψη αποδεικνύει την προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου το οποίο ομολογουμένως πέρασε από διάφορα κύματα. Γαληνεύουν τα νερά, σύμφωνα με το τι έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με εντατικές διαβουλεύσεις με τη διαπραγματευτική Επιτροπή, με στόχο να γίνει το τελικό κλείσιμο και να αναμένουμε τις πρώτες εργασίες εντός του 2015.
Εάν αυτό ισχύσει από τις διαπραγματεύσεις που θα υπάρξουν, τότε είμαστε σε μια καλή πορεία για να υλοποιηθεί ένα έργο για το οποίο η Λάρνακα δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και θεωρείται ένα έργο πνοής για τη Λάρνακα, την Επαρχία και, ευρύτερα, για την Κύπρο. Θα καλέσω την Κοινοπραξία και την Επιτροπή Ανάπτυξης να παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα και όλα όσα έχουν λεχθεί σήμερα».
____________