25/8/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι πλευρά μας είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες.
Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο Μπαρμπαρός στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν.
Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ανάμεσα σε άλλα αντιβαίνουν τις υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου δει.