11/11/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. N. Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την πρόσκληση, ιδιαιτέρως όμως ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους της Πολιτείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ουσιαστική του συνεισφορά και συμβολή στη δημιουργία της Κύπρου του αύριο.

Για τη συνεισφορά σας στη διαμόρφωση της πατρίδας του μέλλοντος που οραματιζόμαστε, η οποία θα δίνει ώθηση στη δημιουργικότητα, την καινοτομία, στα νέα μυαλά του τόπου τα οποία με κριτική διάθεση αναμένουμε να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και της προσπάθειας να δημιουργήσουμε ένα κράτος σε πιο στέρεες βάσεις, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα επίσης να εξάρω το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και να επισημάνω τις ευεργετικές για την κυπριακή κοινωνία επιπτώσεις από την ημέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

Η πατρίδα μας ανέκαθεν εναπέθετε τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά και στην ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την πρόοδό της, την κριτική σκέψη και τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες που μέσα από τις δράσεις τους ήταν πρωτοστάτες στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονταν.

Η Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί.
Οι στόχοι, τα επιτεύγματα και οι διακρίσεις του Πανεπιστημίου αλλά και οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί του για περαιτέρω ανάπτυξη τυγχάνουν της εκτίμησης και απόλυτης στήριξης της Κυβέρνησης αλλά και του κυπριακού λαού γενικότερα.

Οι προσπάθειές σας αποδίδουν καρπούς.
Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα σας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει, κατορθώσατε να έχετε ενεργά ερευνητικά προγράμματα και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις οι οποίες ξεπερνούν τα €50.000.000, με αποτέλεσμα να απασχολείτε πέραν των 550 ερευνητών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταφέρει, σε συγκριτικά σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεχωρίσει σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και να προσελκύσει κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης ύψους περίπου €13.000.000 για το 2012, ενώ για το 2013 έχουν εξασφαλισθεί πέραν των €8.000.000 από εγκεκριμένα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου με ενημέρωσε για ένα νέο πρόγραμμα €1,5 εκ που είναι αποτέλεσμα της δράσης, της δουλειάς και των ικανοτήτων ενός νέου ακαδημαϊκού που υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο.

Συνάδελφοί σας εξασφάλισαν τις έξι από τις οκτώ ερευνητικές και πλέον ανταγωνιστικές χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας που η Κύπρος έλαβε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2007-2013, κάνοντας έτσι περήφανους το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή, τα δύο «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας Έρευνας 2013» της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας απονεμήθηκαν και πάλι σε επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο παρακολουθούμε και καμαρώνουμε και για τις διεθνείς επιτυχίες των φοιτητών και των αποφοίτων σας.

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας είναι δεδομένα και η Πολιτεία αισθάνεται περήφανη διότι η επένδυσή της στη γνώση, την καινοτομία και την έρευνα έχει αποφέρει καρπούς. Τα επιτεύγματά σας αποτελούν παράδειγμα για πολλούς και μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών σας αυτών θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Μπορεί να περνούμε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά για τα πλείστα όσα έχετε κατορθώσει αυτοχρηματοδοτείστε, και αυτό είναι προς πίστη σας και προς δικαίωση όλων όσοι επένδυσαν στο Πανεπιστήμιο.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα, αφού υπάρχει καταρχήν συμφωνία η συγχρηματοδότηση για τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ενώ ως γνωστόν ήταν στο 50%, εκτός της 10% αύξηση λόγω συμμετοχής στο Πρόγραμμα, δηλαδή 60% στην περίπτωση της Κύπρου – να αυξηθεί για την περίοδο 2014 - 2017 από το 60% στο 95% με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμη για περισσότερα χρόνια.

Αν αναλογιστείτε ότι για την περίοδο 2014 - 2020 τα κονδύλια που θα διατεθούν για έρευνα και καινοτομία ανέρχονται στα €70 δις, μπορείτε να αντιληφθείτε πόσα πολλά μπορεί να κερδίσουμε αν μέσα από σωστό προγραμματισμό και έγκαιρα υποβάλουμε τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης. Παρακολουθώντας στις δύσκολες ώρες που πέρασε η πατρίδα μας, εννοώ τη συγχρηματοδότηση που ήταν μόλις στο 50%, αν έγινε κατορθωτό να απορροφήσετε €50 εκ., δεν έχω αμφιβολία πόσο επιτυχής θα είναι η προσπάθειά σας μέσα σε τόσο ευρύ πλέγμα και ευρύ πλαίσιο σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού υλοποίησης τέτοιων έργων είναι και στρατηγικά έργα υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης και η Πολυτεχνική Σχολή της οποίας τον θεμέλιο λίθο ευελπιστούμε να θέσουμε το 2014.

Ως Πολιτεία αισθανόμαστε περήφανοι γιατί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν έχει κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα των μυαλών του τόπου, που συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάκτηση της αριστείας. Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί, αν και μικροί σε μέγεθος, διαπρέπουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Προσδοκία μας είναι να στεγάσουμε επαρκώς και άρτια τα ερευνητικά εργαστήρια και τις ερευνητικές έδρες του Πανεπιστημίου Κύπρου αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους και αξιοποιώντας το συντομότερο τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

Κοίταζα, ερχόμενος στην Πανεπιστημιούπολη, το εργοτάξιο για το «Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη ‘Στέλιος Ιωάννου’». Την εθνική μας βιβλιοθήκη, όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίζεται. Έργο σταθμός, που το 2015 θα μας κάνει όλους περήφανους γιατί δημιουργούμε σε δύσκολες μέρες.

Η παρουσία μου σήμερα στην τέλεση των εγκαινίων του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων θέλει ακριβώς να επιβεβαιώσει τη συμπαράστασή μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στην κάθε ευγενή προσπάθεια δημιουργίας πραγματικής αξίας για τους πολίτες της.

Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Η επέκταση της ανώτερης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της ιατρικής, της ενέργειας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, που θα τροφοδοτεί τις παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και θα περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Η προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες μας βρίσκει επίσης σύμφωνους, γιατί επείγει η διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και η αύξηση του αριθμού των φοιτητών από το εξωτερικό. Αυτές είναι προσπάθειες που θα μετατρέψουν πράγματι την Κύπρο σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ανάγκες του Πανεπιστημίου όπως για παράδειγμα το θέμα της ανέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού, το θέμα του σχεδίου συντάξεων και του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Αντιλαμβάνεστε την ίδια στιγμή ότι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας από το κατεξοχήν εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας είναι σήμερα απόλυτα σαφείς και πιο επιτακτικές. Ο Κύπριος πολίτης αναμένει από το Πανεπιστήμιο όχι μόνο να έχει όραμα αλλά και απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν. Και αν αυτό είναι ένα αίτημα της κοινωνίας είναι διπλό αίτημα από την Κυβέρνηση διότι την τεχνογνωσία εσείς την διαθέτετε, τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις σας προς την εξουσία εσείς θα τις κάνετε για να μας επιτρέψετε να διαμορφώσουμε τις ορθές εκείνες πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από πολλά σημερινά αδιέξοδα.

Αναμένει από τους ακαδημαϊκούς και τα στελέχη του Πανεπιστημίου να συμβάλουν στη βελτίωση της ευημερίας στον τόπο και στη δημιουργία συνθηκών δραστηριότητας και απασχόλησης. Από εσάς αναμένει τη χρηματοδότηση έργων, αναμένει όμως τη χρηματοδότηση ιδεών που θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση υλοποιώντας τις να δώσει αυτά που οι πολίτες αναμένουν. Και είναι αυτό που αναμένω και εγώ και είναι με ιδιαίτερη χαρά που θα δεχθώ τις όποιες εισηγήσεις μπορούν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και γενικότερα της δημιουργίας των βασικών προϋποθέσεων για ευημερία των πολιτών μας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για τα εγκαίνια μιας ακόμη δραστηριότητας του Πανεπιστημίου: Του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων το οποίο λειτουργεί ως ένας χώρος κοινωνικοποίησης, αναψυχής και εξυπηρέτησης των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο. Ενός έργου το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής δράσης της φοιτητικής κοινότητας και θα προσθέσει στον κύκλο προσφοράς του Πανεπιστημίου.

Με μεγάλη ευχαρίστηση λοιπόν εγκαινιάζω το Κέντρο αυτό του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγχαίρω θερμά όσους συνέλαβαν την ιδέα και συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του.