11/11/13

Χαιρετισμός της Αν. Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας δρος Χριστίνας Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η ημέρα αυτή τέθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Από το 2006 αποτελεί λοιπόν επίσημη Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και την πενταετία 2009 μέχρι 2013 έχει ως θέμα την εκπαίδευση και πρόληψη του Διαβήτη.
Η παγκόσμια κοινωνία καλείται να δράσει άμεσα, να δράσει τώρα, αφού ο διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που δρα αθόρυβα επηρεάζοντας πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Αποτελεί δε και τη τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια, έχοντας παράλληλα και αυξημένη νοσηρότητα λόγω των πολλαπλών επιπλοκών, αφού συγκαταλέγεται στις 10 κύριες ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων.

Σε ολόκληρο τον κόσμο ξοδεύτηκαν 471 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το περασμένο έτος για την αντιμετώπιση του.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, υπάρχουν 2 τύποι Διαβήτη:
Ο τύπος 1 ή νεανικός τύπος και ο τύπος 2 , ο διαβήτης ενηλίκων.

Ο Διαβήτης σήμερα τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότερα από 366 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από τη διαταραχή και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικία, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά.

Για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη, έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών μας και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση.

Τα προγράμματα αυτά εντείνονται ολοένα, καθώς πρόσφατη έρευνα, έχει αναδείξει τα παιδιά μας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ως από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Όπως λοιπόν διαφαίνεται, ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά και μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για την οικονομία των χωρών, οδηγώντας σε ολοένα αυξανόμενες ανισότητες τόσο μέσα στις ίδιες τις χώρες όσο και μεταξύ χωρών. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για εξεύρεση πόρων γίνεται πιο έντονη λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και που αφορούν στη γήρανση του πληθυσμού, στην παγκοσμιοποίηση, στην ολοένα αυξανόμενη πρόοδο του τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των φαρμάκων και στις παράλληλα αυξανόμενες απαιτήσεις του πληθυσμού. Ταυτόχρονα η υγεία έχει θετική επίδραση στην οικονομία και παραγωγικότητα μιας χώρας.

Είναι για αυτό το λόγο που ο διαβήτης και τα υπόλοιπα μη λοιμώδη νοσήματα έχουν μπει ψηλά στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη και αποτελούν το θέμα μιας καινοτόμου Ευρωπαϊκής Συμμαχίας που εκκινεί το 2014 και στην οποία θα λάβει μέρος και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου , επιλέγοντας ως πυλώνα τον σακχαρώδη διαβήτη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχους του, τόσο την πρόληψη, όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη δική μας ανασκευασμένη στρατηγική, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Εθνική Επιτροπή για το διαβήτη έχει αναβιώσει και κινείται πλέον συνεργατικά με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να υλοποιηθούν οι κοινοί στόχοι.

Αντιμετωπίζουμε το θέμα του διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα. Με τη συνεχή εκπαίδευση των Ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων μας, με την καθημερινή λειτουργία κλινικών διαβήτη, στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών μας. Συγκεκριμένα, έχουν εκπαιδευτεί 15 ιατρικοί λειτουργοί και περισσότεροι νοσηλευτές σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του Εξωτερικού για το πως να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα. Οι λειτουργοί αυτοί στελεχώνουν τις Διαβητολογικές μας Κλινικές. Ακολουθείται παράλληλα, μια ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που θα παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή των επιπλοκών. Στο Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στην βάση Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου που αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και έχει ήδη επεκταθεί στην επαρχία Αμμοχώστου και στα δορυφορικά τους Κέντρα.

Παράλληλα η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, έχει δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς, στα Αγροτικά και Αστικά Κέντρα Υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες μας. Λειτουργούν ήδη παγκύπρια ,22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι ιατρικοί λειτουργοί έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ,ώστε να διαχειρίζονται επιτυχώς τον διαβήτη Όσον αφορά δε την παραπομπή τους στις δευτεροβάθμιες Διαβητολογικές κλινικές, έχει αναπτυχτεί πρωτόκολλο που διασφαλίζει την ισότητα και την άμεση προσβασιμότητα.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και στο θέμα της φαρμακοθεραπείας: Είναι αλήθεια ότι με την οικονομική κρίση οι πόροι είναι περιορισμένοι. Σας διαβεβαιώνω όμως, ότι δεν γίνεται καμιά έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και ευημερίας των ασθενών. Στο φάσμα των σκευασμάτων που διαθέτουμε για το διαβήτη, περιλαμβάνονται τα πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα , που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες πχ εγκύους και παιδιά, παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας αντλίες ινσουλίνης που συμβάλλουν σε βελτίωση των σακχάρων και της ποιότητας ζωής τους.

Στην δε παιδο – διαβητολογική κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που καταγράφουν το σάκχαρο κάθε 5 λεπτά για 3 μέρες. Οι συσκευές αυτές βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής

Ο διαβήτης αφορά όλους τους πολίτες. Πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά της ιδιωτικής ιατρικής και των παραϊατρικών επαγγελμάτων στον κοινό στόχο. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τις επιστημονικές εταιρείες που βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό μας.

Στο πλευρό μας έχουμε πάντα επίσης, τους οργανωμένους φορείς των ασθενών οι οποίοι μας στηρίζουν και πολλές φορές μας ελέγχουν δημιουργικά, ώστε τα πράγματα να κινούνται πάντοτε προς τα εμπρός.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιραστώ ένα μήνυμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη , που παραπέμπει στο στόχο της φετινής παγκόσμιας μέρας:

« Ο ένας στα δύο άτομα δεν το γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Μήπως και εσύ κινδυνεύεις;»

Ας λάβουμε όλοι μαζί λοιπόν μέτρα πρόληψης!