11/11/13

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη αναφορικά με τις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου


Πρόθεση της δικής μας πλευράς δεν είναι να εισέλθει σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και γι’ αυτό δεν θα σχολιάσουμε τις δηλώσεις του κ. Έρογλου και τις αφήνουμε στην κρίση κάθε αντικειμενικού παρατηρητή.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά όλα αποτυπώνονται στο επίπεδο της πράξης και των αποφάσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα κάνει σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Προς επίτευξη αυτού του στόχου γίνονται διαβουλεύσεις που αποσκοπούν στην υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού όπως αυτές καταγράφονται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ταυτόχρονα τονίσει πως η Κοινή Διακήρυξη θα πρέπει να αποτυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια αυτές τις βασικές αρχές λύσης οι οποίες θα είναι εξαρχής η ασφαλιστική δικλίδα και η εγγύηση ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετική προοπτική κατάληξης.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσήλθε σε αυτήν τη διαβούλευση με ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική προσέγγιση και θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια διάθεση. Αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας την ξεκάθαρη θέλησή του για λύση το συντομότερο δυνατόν έχει προτείνει μια ρεαλιστική και εφικτή δέσμη μέτρων η οποία σαφώς αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό.