26/11/13

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για τη Συνάντηση με το Κολλέγιο των Επιτρόπων






Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση με το Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου καθώς και για να έχει διμερής επαφές, που αρχίζουν αύριο, με αριθμό Επιτρόπων για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.



Ο Υπουργός θα συναντηθεί αύριο με τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος κ. Janez  Potocnik, Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και Κλιματικής Δράσης κα Connie Hedegaard. Με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στις περιοχές Natura 2000 και την ανάγκη για παροχή κινήτρων και προώθηση ήπιων δράσεων. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης όπου να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο προστασίας της φύσης και βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα η αποδοχή της ύπαρξης του NATURA από τους κατοίκους.

Με τον Επίτροπο Γεωργίας θα συζητήσει θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο στην μεταρρύθμιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στην εξεύρεση τρόπων για  άμεση στήριξη των αγροτών, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και μειώνοντας το διοικητικό κόστος για εύκολη και άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας, επιβάλλουν τη διεκδίκηση κάποιας ευελιξίας, και για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκαν αιτήματα για ειδικές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Τα εργαλεία αυτά είναι δυνατόν να έχουν μορφή δανείων και εγγυήσεων και να συνδυάζονται, εφόσον ενδείκνυται, με επιδοτήσεις.

Ο Υπουργός στη συνάντησή του με την Επίτροπο Κλιματικής Δράσης θα εγείρει το θέμα της δικαιότερης αντιμετώπισης των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κατά τις επόμενες κατανομές των δικαιωμάτων εκπομπής προς τον κυπριακό αερομεταφορέα, ληφθεί υπόψη η απαγόρευση στα κυπριακά αεροσκάφη να διέρχονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, περιορισμός ο οποίος δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην εταιρεία έναντι άλλων αερομεταφορέων.

Την Τετάρτη, ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Υγείας και τον Επίτροπο Πολιτικής Καταναλωτών.
____________