26/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα στις 6.30 μ.μ. συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου.



Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Chateau Status και ήταν διάρκειας τριών ωρών, παρέστησαν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Λειτουργός του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία για τη σημερινή άτυπη συνάντηση με τον κ. Έρογλου, με στόχο να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή διακήρυξη που θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού.

Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη την κατάληξη στη κοινή διακήρυξη.

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ένα στόχο που θα επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και που θα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξης.

Η δική μας πρόθεση είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν είμαστε πιο κοντά σε ένα κοινό ανακοινωθέν μετά από τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο», ενώ ερωτηθείς για τη πρόσκληση του κ. Έρογλου να μεταβούν μαζί στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα απάντησε «επίσης» κανένα σχόλιο.