3/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σχετικά με διαδοχικές συναντήσεις που είχε το πρωί, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, καθώς και συνεδρίας της οποίας προήδρευσε για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της μετακίνησης πληθυσμού από τη Συρία, εν όψει αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης. Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αυτό προϋποθέτει, σε κάποιο βαθμό, συνεργασία και με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να συνδράμει με δικά της μέσα στην εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων που αναμένεται να μετακινηθούν.

Επίσης, συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία σε σχέση με αλλοδαπούς. Συμφωνήσαμε ότι αυτή η επαφή θα συνεχιστεί. Συνεπώς, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο το θέμα αυτών των ανθρώπων που αναμένεται να μετακινηθούν από τη Συρία θα τύχει χειρισμού μέσω της Πολιτικής Άμυνας, ο κ. Υπουργός είπε: «Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, την ευθύνη έχει η Πολιτική Άμυνα, η οποία θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι και πόσοι επιβιβάζονται στα διάφορα μέσα, είτε αεροπλάνα είτε πλοία. Ακολούθως, θα υπάρξει συνεννόηση με τις Πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται αυτά τα άτομα, είτε είναι Ευρωπαίοι πολίτες, είτε Αμερικανοί, είτε, ενδεχομένως, από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι, πρώτον: θα παραμείνουν στην Κύπρο για κάποιες ώρες ουσιαστικά, μέχρι να εξασφαλιστεί το μέσο με το οποίο θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αλλά, κατά την εδώ παραμονή τους, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να φιλοξενηθούν σε χώρους τους οποίους η Πολιτική Άμυνα έχει, ήδη, διασφαλίσει.

Επίσης, να φροντίσουμε για τη διατροφή και για την υγεία τους (αν τίθεται τέτοιο θέμα), καθώς και για οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει μια καλή φιλοξενία.

Από πλευράς, λοιπόν, Πολιτικής Άμυνας, είμαστε έτοιμοι.

Προκύπτουν και άλλα θέματα. Ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να έρθουν στην Κύπρο με άλλους τρόπους τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει η Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα από τα κατεχόμενα. Εμείς, έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Εάν, όμως, προκύψει κάτι περισσότερο από αυτά που μπορούμε να κάνουμε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει».

Στη συνέχεια, κληθείς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της συνεδρίας της οποίας προήδρευσε σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει στους εκπροσώπους των εταιρειών ότι, τόσο οι εγκαταστάσεις του υγραερίου, όσο και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, θα πρέπει να μετακινηθούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία αμφισβήτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε και για τα δύο, δηλαδή και για τα πετρελαιοειδή και για το υγραέριο.

Ήδη, το Υπουργείο Εμπορίου έχει βρει τον χώρο για τις εγκαταστάσεις του υγραερίου. Αναμένουμε από τις εταιρείες σε δεκαπέντε μέρες, να μας καταγράψουν τις ανάγκες τους σε σχέση με τα πετρελαιοειδή, για να τους υποδείξουμε και τον χώρο.

Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, από πλευράς Κυβέρνησης, για αποζημιώσεις. Έχει ξεκαθαρίσει και αυτό το ζήτημα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου».

Τέλος, κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντησή του με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ο κ. Υπουργός είπε: « Οι Πολύτεκνοι εκπροσωπούν μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού. Έθεσαν διάφορα θέματα τα οποία συζητήσαμε. Η Κυβέρνηση είναι δίπλα τους».