3/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Κενεβέζου για την εισαγωγή του Προγράμματος «Entrepreneurship Education»



Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Junior Achievement Cyprus, Helix Business Incubator και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανακοινώνει την εφαρμογή του Προγράμματος «Entrepreneurship Education» σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και Ιδιωτικά Σχολεία, αρχής γενομένης της σχολικής χρονιάς 2013-2014. Μέσω του Προγράμματος, που θα εφαρμοστεί με βάσει τα εργαλεία εκπαίδευσης του Junior Achievement-Young Enterprise, δίνεται η ευκαιρία στους νέους να αλλάξουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν το περιβάλλον τους, προάγοντας το επιχειρηματικό πνεύμα, προετοιμάζοντας το εργατικό δυναμικό για τις σύγχρονες προκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου και μεταδίδοντας ζωτικής σημασίας δεξιότητες οικονομικού γραμματισμού.

Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται σήμερα περίοδο ύφεσης. Η οικονομική ύφεση έχει ως αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους νέους. Το φαινόμενο, που έχει ακουμπήσει και τους νέους του τόπου μας, προσλαμβάνει μνημειώδεις διαστάσεις, αφού το 50% των νέων κάτω των 25, ανά το παγκόσμιο, είτε βρίσκεται στην ανεργία, είτε υποεργοδοτείται, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στα 600 εκ. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, εξάλλου, δεν είναι διόλου ευοίωνες, αφού αναμένεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια άλλα 120 εκ. νέων θα αποπειραθούν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι σε θέση να τους απορροφήσει.

Καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο από την οικονομική ύφεση μπορεί να αποτελέσει η κατάλληλη αγωγή των νέων από νεαρή ηλικία, μέσω προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια. Το Υπουργείο μας, με την εισαγωγή του Προγράμματος «Entrepreneurship Education», στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις αξίες της επιχειρηματικότητας - δημιουργικότητας, καινοτομίας, συνεργασίας, επιστημονικής περιέργειας - ώστε οι νέοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους. Παρέχοντας στους νέους ένα συνεκτικό σώμα γνώσεων, διαθεματικά αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα, καταρτίζοντάς τους με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την καλλιέργεια πολιτότητας, διασφαλίζεται ότι η κοινωνία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Junior Achievement-Young Enterprise έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες βιωσιμότητας.

Το Πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόζεται μέσω διαθεματικής προσέγγισης από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα τύχουν ειδικής επιμόρφωσης, δύναται να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρηματικού κόσμου και στοχεύει στην παροχή ευκαιριών προς τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που θα τις παρουσιάσουν σε ειδικούς διαγωνισμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, διαδικασίες μέσω των οποίων ενισχύονται οι συνεργατικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή τους.

Για την καθολική εφαρμογή του Προγράμματος κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2013-2014, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το θέμα το προηγούμενο τρίμηνο, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, και στους Διευθυντές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων αντίστοιχα.

Εξάλλου, προγραμματίζεται για την 4η Σεπτεμβρίου 2013 ειδική επιμόρφωση για τους Μέντορες που θα στηρίξουν την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και τον επιχειρηματικό χώρο, ενώ για την 5η και 6η Σεπτεμβρίου 2013 προγραμματίζεται διήμερο σεμινάριο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Γυμνασίων και Ιδιωτικών Σχολείων, που θα προωθήσουν την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία τους. Εκπαιδευτές των επιμορφώσεων θα είναι οι κα Caroline Jenner, Γενική Διευθύντρια Junior Achievement-Young Enterprise Europe, κ. Jarle Tommerbakke, Σύμβουλος Junior Achievement-Young Enterprise Europe, και κ. Δημήτρης Χατζησοφόκλη, Γενικός Διευθυντής του Helix Business Incubator.

Η όλη προσπάθεια αφορά την κοινωνία ολόκληρη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα των οργανισμών που στηρίζουν το πρόγραμμα- το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Ελληνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η M.S Iacovides, η Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ, η Bionic,η Deloitte, η Microsoft και το Helix Business Incubator- υπό την καθοδήγηση των λειτουργών του Υπουργείου μας που έχουν αναλάβει τον συντονισμό του όλου Προγράμματος, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους άοκνα και ένθερμα για την εφαρμογή και την επιτυχία του.

Η ανάγκη για την επιτυχία του Προγράμματος γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική, που ο τόπος μας δέχεται σοβαρά πλήγματα στον οικονομικό τομέα. Με την εφαρμογή και τη διασφάλιση της επιτυχίας του Προγράμματος «Entrepreneurship Education» δημιουργείται η προοπτική για ανάκαμψη από την τρέχουσα κατάσταση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από τέτοια Προγράμματα τονώνεται η αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων, αναπτερώνεται η ελπίδα και δημιουργείται η πίστη ότι είναι σε θέση να δράσουν προς την προσωπική τους ευημερία αλλά και την εξυγίανση της οικονομίας του τόπου.