3/9/13

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Αίγυπτο



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, είχε χθες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του κ. Nabil Fahmy. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο κ. Υπουργός, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και την παρούσα κατάσταση στη χώρα, εξέφρασε ικανοποίηση για την τήρηση του οδικού χάρτη και επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου προς τον αιγυπτιακό λαό στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας. Ο κ. Fahmy ευχαρίστησε για την ειλικρινή υποστήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο και την αμέριστη συμπαράστασή της στις επιλογές του αιγυπτιακού λαού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέση της χώρας του είναι πως η λύση των προβλημάτων πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου προς την Κύπρο στα διάφορα διεθνή φόρα. Τόνισε πως οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τη διμερή συνεργασία, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη για πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ των δυο πλευρών με στόχο την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, υδρογονανθράκων, θαλάσσιας πολιτικής αλλά και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για το κοινό όφελος από τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ για την περιοχή.

Τέλος, σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, καταδίκασαν τα εγκλήματα σε βάρος του συριακού λαού και ιδιαίτερα τη χρήση χημικών. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε επίσης για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για μη χρήση της Κύπρου ως ορμητήριο σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας.

Μετά το πέρας των συνομιλιών τους οι δυο Υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο κ. Κασουλίδης έγινε δεκτός από τον προσωρινό Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Adly Mansour, στον οποίο μετέφερε γραπτό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η Κύπρος κατανοεί την παρούσα φάση την οποία διέρχεται η Αίγυπτος και διαβεβαίωσε για τη σταθερή στήριξή της στις επιθυμίες και προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις του, για ένα καλύτερο μέλλον. Διαβεβαίωσε, επίσης, για τη βούληση της κυπριακής Κυβέρνησης να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Υπουργού με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Sherif Ismail, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών με στόχο την ολοκλήρωση των συμφωνιών που εκκρεμούν και τη σύναψη νέων που διευρύνουν και αναβαθμίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε θέματα ενέργειας.

Σήμερα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου δρα Hazem El Beblawy, στον οποίο μετέφερε τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας για σταθεροποίηση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό. Ανασκόπησαν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό τομέα και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου δρα Nabil El Arabi, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, υπό το φώς και των αποφάσεων της 140ής τακτικής συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο. Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και η περαιτέρω συνεργασία του Αραβικού Συνδέσμου με την Κύπρο και την ΕΕ γενικότερα.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, τον Πατριάρχη των Κοπτών Tawadros II και τον Μεγάλο Ιμάμη του Al Azhar δρα Ahmed El Tayeb, στους οποίους μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης του κυπριακού λαού προς τον φίλο αιγυπτιακό λαό.

Συνάντηση είχε επίσης και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β', στον οποίο μετέφερε το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Από πλευράς του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο και τον λαό της για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη που προσφέρουν αδιάλειπτα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε συνέντευξη στο σαουδαραβικών συμφερόντων δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι MBC.

Ο κ. Υπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο.