3/9/13

Γραπτή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Π. Κληρίδη για σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή»



Αναφερόμαστε στο πρωτοσέλιδο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», με τίτλο «Άλλα ο Γενικός, άλλα ο Βοηθός - Έξαλλος ο Πέτρος Κληρίδης με το Ρίκκο Ερωτοκρίτου … », ο οποίος, όπως ισχυρίζεται η πιο πάνω εφημερίδα, ακύρωσε στην ουσία εντολές του, προβαίνοντας σε νέα γνωμοδότηση. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, που δεν έχει καμία σχέση με τον πιο πάνω τίτλο, θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

1. Σημείωμα ημερομηνίας 24/7/2013, έφτασε στη Νομική Υπηρεσία από το Αρχηγείο Αστυνομίας, το οποίο, αφού αρχειοθετήθηκε, έφτασε με τη δέουσα διαδικασία ενώπιον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το χρονικό διάστημα περί τα μέσα Αυγούστου κατά το οποίο εκτελούσε χρέη Αν. Γενικού Εισαγγελέα και που περιλάμβανε έκθεση γεγονότων που σύνταξε η Αστυνομία, ζητώντας συνακόλουθες οδηγίες.

2. Από τον Σεπτέμβριο του 2011, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, είχαν κατασχεθεί 12 αυτοκίνητα, τα οποία ανήκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία εισαγωγής αυτοκινήτων από τη Λεμεσό, από την Αστυνομία, κατόπιν υποψιών και/ή καταγγελιών ότι επρόκειτο περί κλοπιμαίων, από το εξωτερικό.

3. Στις 12/7/2012, το Τμήμα Τελωνείων προέβη στην κατάσχεση των ιδίων 12 αυτοκινήτων για τελωνειακά αδικήματα, τα οποία είχαν σχέση με τη μη πληρωμή των δασμών.

4. Αμέσως μετά, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ενημερώθηκαν οι ισχυριζόμενοι ιδιοκτήτες των οχημάτων στο εξωτερικό, μέσω της Interpol, για τον εντοπισμό τους και διεκδίκηση από αυτούς των αυτοκινήτων εντός έξι μηνών μέσω Δικαστηρίου.

5. Μέχρι στιγμής, μόνο δυο ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει σε δικαστικές διαδικασίες για επιστροφή αντίστοιχα δυο αυτοκινήτων.

6. Τα πιο πάνω αυτοκίνητα, κατακρατήθηκαν αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση της Αστυνομίας η ισχυριζόμενη κλοπή των 12 αυτοκινήτων, με βάση Δικαστικά Διατάγματα Κατακράτησης Τεκμηρίων, με βάση την Ποινική Δικονομία, προς τον σκοπό διερεύνησης των ισχυριζόμενων κλοπών.

7. Προτελευταία εμφάνιση ενώπιον Δικαστηρίου μεταξύ της Αστυνομίας και των Δικηγόρων της εταιρείας, αναφορικά με την ακύρωση ή τη συνέχιση των πιο πάνω διαταγμάτων κράτησης, ήταν η 28/6/2012. Κατά τη διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων αυτών για ανανέωση του Διατάγματος, το Δικαστήριο ανανέωσε το Διάταγμα Κράτησης μέχρι τις 13/7/2012, υπερτονίζοντας, ότι αυτό θα είναι το τελευταίο Διάταγμα Κράτησης και ότι η Αστυνομία οφείλει να φροντίσει μέσα σ΄ αυτή τη χρονική περίοδο που της δίδεται, δηλαδή μέχρις τις 13/7/2012, να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ούτως ώστε να επιστραφούν τα τεκμήρια, δηλαδή, τα αυτοκίνητα πίσω στους νόμιμους κατόχους τους. Δηλαδή, στην πιο πάνω εταιρεία, αφού η διερεύνηση των ισχυριζόμενων κλοπών δεν προχωρούσε, αφού δεν υπήρχαν παράπονα μέχρι, τουλάχιστον, για τα δέκα από αυτά.

8. Παρά το ότι στο πιο πάνω χρονικό διάστημα που διαμεσολάβησε, η πιο πάνω εταιρεία είχε καταλήξει σε συμβιβασμό με το Τμήμα Τελωνείων για την κράτηση αυτοκινήτων που αφορούσε τελωνειακά αδικήματα, με πληρωμή €25.000 για όλα τα οχήματα που εισήγαγε η πιο πάνω εταιρεία, με τη λήξη των Διαταγμάτων Κράτησης Τεκμηρίων, στις 12/7/2012, ωστόσο, το Τμήμα Τελωνείων προβαίνει σε δεύτερη κατάσχεση των πιο πάνω 12 αυτοκινήτων για τελωνειακά αδικήματα, τα οποία διαπράχθηκαν από τρίτα πρόσωπα αυτή τη φορά, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητα αυτά προτού εντοπιστούν από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα, ενώ τα εν λόγω αυτοκίνητα δεν μπορούσαν πια να κρατούνται από την Αστυνομία για σκοπούς διερεύνησης της κλοπής, αφού τέτοιο διάταγμα έπαψε να ισχύει στις 13/7/2012, αλλά και ούτε μπορούσαν να συνεχίσουν να κρατούνται για τελωνειακά αδικήματα που είχε διαπράξει η εν λόγω εταιρεία, δηλαδή, παράληψη πληρωμής δασμών, αφού τους είχε πληρώσει, εντούτοις, συνέχισαν να κατακρατούνται χωρίς η πιο πάνω εταιρεία να έχει οποιοδήποτε φταίξιμο η ίδια.

9. Οι δικηγόροι της εν λόγω εταιρείας, καταχώρησαν αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας, δηλαδή, του Τμήματος Τελωνείων και του Γενικού Εισαγγελέα για αποζημιώσεις άνω των δυο εκ. ευρώ, αναφορικά με τα 12 οχήματα που είχαν κατασχεθεί και κρατούνταν από το Τελωνείο.

10. Στο Σημείωμα, ημερομηνίας 24/7/2013, αφού η Αστυνομία εξέθεσε αναλυτικά τα πιο πάνω, κατέληξε επί λέξει: «… μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίστηκε μαρτυρία ή στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η πιο πάνω εταιρεία ή άλλο πρόσωπο ενέχονται στην κλοπή των οχημάτων».

11. Αφού έγινε επιβεβαίωση με το Τμήμα της Εισαγγελίας Λεμεσού, ότι εκκρεμούσαν για δυο από τα αυτοκίνητα δικαστικά μέτρα, δηλαδή αγωγές, από πρόσωπα που εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες τους και αφού, ήδη, ήταν αδύνατη η συνέχιση της κατακράτησης με απόφαση δικαστηρίου για σκοπούς διερεύνησης της κλοπής μετά τις 13/7/2012 και αφού, παρήλθε έκτοτε ένας ολόκληρος χρόνος κατά τον οποίο τα αυτοκίνητα κρατούνταν, ουσιαστικά παράνομα, αφού και η εξάμηνη προθεσμία που είχε θέσει ο Γενικός Εισαγγελέας παρήλθε και το Διάταγμα Κατακράτησης εξέπνευσε στις 13/7/2012, αλλά και τα τελωνειακά αδικήματα που αφορούσαν την εν λόγω εταιρεία πληρώθηκαν, η Νομική Υπηρεσία, μέσω του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον αφενός, αλλά και σεβόμενη τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τη νομιμότητα, έδωσε τις εξής οδηγίες προς την Αστυνομία και το Τμήμα Τελωνείων:

(α) Να επιστραφούν τα δέκα από τα 12 αυτοκίνητα, εξαιρουμένων των δυο, για τα οποία υπήρχαν εκκρεμούσες αστικές διαδικασίες.

(β) Ζήτησε, προ της επιστροφής των δέκα αυτοκινήτων στην εν λόγω εταιρεία, να αποσυρθούν οι αγωγές εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και του Τμήματος Τελωνείων, γεγονός που έγινε με επιστολή των δικηγόρων της εταιρείας προς τη Νομική Υπηρεσία, ημερομηνίας 23/8/2013.

(γ) Αναφορικά με τις τελωνειακές οφειλές που οφείλονταν από τρίτους με τη χρήση των αυτοκινήτων αυτών εντός της Δημοκρατίας και όχι από την εταιρεία, η πληρωμή τους να εξασφαλιστεί με την υποχρεωτική τοποθέτηση των δέκα αυτοκινήτων που επεστράφησαν σε εγκεκριμένες αποθήκες (bonded), η έξοδος από τις οποίες επιτρέπεται μόνο των εν λόγω αυτοκινήτων, αφού πληρωθούν οι τελωνειακοί δασμοί, πλέον τα αποθηκευτικά έξοδα.

12. Ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, έτυχα πλήρους πληροφόρησης από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και συμφωνώ με το χειρισμό που έγινε για τους λόγους που εξηγούνται πιο πάνω. Δεν μπορώ να αποδώσω το πιο πάνω δημοσίευμα πουθενά αλλού, παρά μόνο σε παραπληροφόρηση της εν λόγω εφημερίδας.