3/9/13

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπία θα συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, στο Βίλνιους
 
Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί αύριο Τετάρτη για το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στην 3η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξενεί, μεταξύ 4 και 6 Σεπτεμβρίου, το Κοινοβούλιο της χώρας. Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρέχουσας Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντιπροσωπία της Βουλής απαρτίζεται από τους βουλευτές κ.κ. Γιώργο Βαρνάβα (Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας), Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Σωτήρη Σαμψών, Δημήτρη Συλλούρη, Άριστο Δαμιανού και Άγγελο Βότση.

Τη Διάσκεψη θα προσφωνήσουν η Πρόεδρος της Λιθουανίας κα Dalia Grybauskaitė και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας Dr Vydas Gedvilas. Κατά τη Διάσκεψη, θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Linas Linkevičius αναφορικά με το θέμα της προώθησης της δημοκρατίας στην ευρύτερη Ευρώπη, ενώ απόψεις θα ανταλλαγούν και με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας κ. Juozas Olekas, σχετικά με τα θέματα ΚΠΑΑ που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ως είθισται, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για θέματα που αφορούν στις σχετικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές της ΕΕ. Συζήτηση θα διεξαχθεί επίσης για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, κατά την οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Anders Fogh Rasmussen. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν εξάλλου, σε δύο χωριστά εργαστήρια, τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των φιλοδοξιών της ΕΕ.

Θα συζητηθούν, τέλος, τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας της Διάσκεψης, όπως αυτός συμφωνήθηκε κατά την ιδρυτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πάφο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012.