3/9/13

Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις Κεντρικές Φυλακές



Σε συνάντηση που είχαν χθες οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου και Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πέτρος Πετρίδης συζητήθηκε η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης για εικοσιτετράωρη παροχή υπηρεσιών υγείας στις Κεντρικές Φυλακές.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Νικολάου επισήμανε: «Σήμερα, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2008 έναντι της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παροχή εικοσιτετράωρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Κεντρικές Φυλακές, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί».

Πρόσθεσε επίσης: «Η Επιτροπή αυτή εισηγήθηκε το 2008 και αναλάβαμε τη δέσμευση ότι επί εικοσιτετραώρου βάσεως θα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων από νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή από ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου και όχι από δεσμοφύλακες όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα.

Στις δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνεται και η παροχή ψυχιατρικής στήριξης επί εικοσιτετραώρου βάσεως, που ούτε αυτό γίνεται. Το 2008 η Επιτροπή διαπίστωσε αυτά τα κενά που καταγράφονται σήμερα και επισήμανε στην Έκθεσή της ότι η πρόνοια στις Κεντρικές Φυλακές δεν ήταν ικανοποιητική για ζητήματα που σχετίζονται με τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

Αξιολογώντας σήμερα την όλη κατάσταση, βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων αυτοτραυματισμού και απόπειρας αυτοκτονίας και είχαμε και τις δύο τελευταίες περιπτώσεις όπου κατάδικοι, δυστυχώς, αυτοκτόνησαν. Δεν είναι άσχετη η κατάσταση αυτή με αυτά που επισημαίνονται στην Έκθεση και τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει. Έτσι με τον φίλο Υπουργό Υγείας αξιολογήσαμε σήμερα την όλη κατάσταση και είπαμε ότι θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αποφασίσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουμε συμφωνήσει και θα προωθήσουμε από κοινού τα δύο Υπουργεία ούτως ώστε να υπάρχει ιατρική φροντίδα επί εικοσιτετραώρου βάσεως στις Κεντρικές Φυλακές. Είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχικής στήριξης – και σίγουρα στον χώρο των φυλακών μια τέτοια στήριξη είναι αναγκαία. Οφείλουμε να παρέχουμε τα αναγκαία και απαραίτητα για την ιατρική φροντίδα όλων των πολιτών μας χωρίς διακρίσεις».

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του και νοουμένου ότι υπάρχουν οι διακρατικές συμφωνίες και οι υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις υλοποιήσουμε. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η παροχή εικοσιτετράωρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους κρατούμενους».

Ερωτηθείς ως προς τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μέτρων, ο κ. Πετρίδης είπε: «Δώστε μας πίστωση χρόνου να βρούμε πρώτα τις απαραίτητες πιστώσεις και το προσωπικό. Αλλά σίγουρα δεν θα το αφήσουμε στις ελληνικές καλένδες, θα υλοποιηθεί», ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι σύντομο το χρονικό διάστημα».