30/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ 30/07/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και χθες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.
Αναφερόμενος στο διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές για τις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτό είναι θετικό, προσθέτοντας ότι με τους συνομιλητές θα υπάρχει μια ακόμη πιο άμεση επικοινωνία και σε πιο συχνή βάση από ό,τι με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα είναι ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πεπειραμένο διπλωμάτη ο οποίος είναι γνωστός στα Ηνωμένα Έθνη.
Πρόσθεσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη, αλλά και με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή κ. Osman Ertug.
Ερωτηθείς ποια θέματα θα είναι στο τραπέζι όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέδωσαν στις δύο πλευρές ένα έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο αποτελεί μια καταγραφή των συγκλίσεων αλλά και κάποιων αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν κατά τις συνομιλίες μεταξύ του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου.
Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς μια δική τους κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι το έγγραφο που τους υποβλήθηκε είναι πολύ σημαντικό για να γίνουν κατανοητές οι συμφωνίες που υπήρξαν.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο είναι αρκετός, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτός είναι ο στόχος, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει σήμερα το ψήφισμά του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα αναφέρει ότι ο Οκτώβρης θεωρείται ως πιθανός μήνας για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Τέλος, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία να υπάρξει σωστή προετοιμασία ούτως ώστε όταν η διαδικασία επαναρχίσει, να είναι επιτυχής.