30/7/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα της ηχορύπανσης από τη λειτουργία κέντρων αναψυχής 30/07/2013



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψης για το θέμα της ηχορύπανσης με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Οι τρείς Υπουργοί μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες είχαμε μια σύσκεψη για το μεγάλο θέμα της ηχορύπανσης. Καταλήξαμε στην απόφαση για λήψη δραστικών μέτρων σύντομα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Λαμβάνοντας, βέβαια, πάντοτε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα τουριστικό νησί. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει Νόμος. Εκείνο που επιχειρήσαμε να καθορίσουμε σήμερα είναι: Πρώτον, την ανάγκη καθορισμού επιτρεπτού ορίου θορύβου. Δεύτερον, με ποιους τρόπους, με ποια τεχνικά μέσα καταμετρείται αυτός ο θόρυβος. Και, τρίτον, πώς αντιμετωπίζεται. Δηλαδή, πώς ελέγχεται, ποιοι έχουν την ευθύνη του ελέγχου και στη βάση του Νόμου να επιβάλλονται και οι ανάλογες ποινές».

Στη συνέχεια, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια είναι αυτά τα δραστικά μέτρα στα οποία αναφέρθηκε, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Εμείς δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, η Νομοθεσία του 2007 να περιέλθει σε αχρησία. Και είναι στη βάση αυτής της Νομοθεσίας που πρέπει να κινηθούμε. Εκείνο που διαφάνηκε είναι ότι δεν προβλέπονται τα μέσα μέτρησης της οχληρίας. Τουλάχιστον, υπήρχε αδυναμία από πλευράς Πολιτείας να εξεύρει τους τεχνικούς τρόπους έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε το επίπεδο της ηχορύπανσης και, κατ’ επέκταση, η όποια καταγγελία να μη στερείται νομικής βάσης. Να μπορεί να αποδειχθεί ενώπιον δικαστηρίου για να καταστεί δυνατή η επιβολή ποινής. Αυτό είναι το ένα θέμα, τα τεχνικά μέσα δηλαδή που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της ηχορύπανσης. Το δεύτερο θέμα είναι ο έλεγχος. Έχουμε την άποψη ότι έχουν ευθύνη και οι Τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως επίσης και το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς αδειοδοτήσεων αλλά και αφαίρεσης αδειών πολεοδομικής και οικοδομικής ανάπτυξης, εκεί και όπου επιβάλλεται. Ευθύνη έχει, ασφαλώς, και η Αστυνομία. Αυτά επιχειρούμε να τα επαναφέρουμε σήμερα, με ένα τρόπο δραστικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Ακολούθως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δήλωσε: «Για να μπορέσει να ελέγξει το πρόβλημα της ηχορύπανσης και της οχληρίας που προκαλείται, η Αστυνομία θέλει να έχει στη διάθεσή της κάποια συγκεκριμένα και αντικειμενικά μέτρα τα οποία να μπορέσουν να καθορίσουν το επίπεδο του ήχου πέραν των ορίων του οποίου προκαλείται οχληρία στη βάση των διατάξεων της Νομοθεσίας. Και πώς μπορεί αυτός ο ήχος να μετρηθεί κατά τρόπον αντικειμενικό, και όχι υποκειμενικό όπως υπολογίζεται σήμερα, για να μπορεί να σταθεί μια υπόθεση στο δικαστήριο. Κατά τη σημερινή σύσκεψη τέθηκαν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα για σκοπούς εφαρμογής της Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από το 2007 και λήφθηκαν οι αποφάσεις που έχει αναφέρει ο κ. Χάσικος. Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις θα βοηθήσουν ούτως ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς τι τους αναμένει αν ο θόρυβος υπερβεί τα επιτρεπτά όρια. Άρα αυτοί που έχουν τα κέντρα αναψυχής θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη να ελέγχουν τον ήχο ώστε να βρίσκεται εντός ορίων. Και εμείς που ασκούμε τους ελέγχους, να καταγγέλλουμε όσους υπερβαίνουν τα όρια. Αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχει περίπτωση, αν ένας ιδιοκτήτης κέντρου αναψυχής καταγγελθεί δύο και τρεις φορές, τότε να του αφαιρείται η άδεια, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Βεβαίως».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι τουριστικός προορισμός, παίρνοντας ως παράδειγμα την Αγία Νάπα, κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες περιοχές να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορεί να επηρεαστεί με κανένα τρόπο αυτή η βιομηχανία που ονομάζεται τουρισμός. Έχουμε ανάγκη από εισοδήματα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως είναι αυτή που διανύουμε. Άρα σε κάποιες περιοχές θα είμαστε ανεκτικοί. Χωρίς να σημαίνει, όμως, ότι αυτό θα γίνεται κατά τρόπο άναρχο. Και όταν μιλούμε για περιοχές, δεν εννοούμε ολόκληρη την Αγία Νάπα, για παράδειγμα. Μιλούμε για συγκεκριμένες περιοχές. Όλα αυτά θα καθοριστούν σε συνεργασία με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, έτσι ώστε το όλο σύστημα να δουλέψει σωστά».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε: «Θα καθοριστούν διαφορετικά επίπεδα ήχου για κάθε περιοχή, ανάλογα με τον χαρακτήρα της περιοχής και τις ανάγκες που υπάρχουν. Σε κάποιες περιοχές που είναι περισσότερο οικιστικές το όριο του ήχου θα είναι διαφορετικό απ’ ότι σε μια άλλη περιοχή που είναι τουριστική ή περιοχή κέντρων αναψυχής».

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το κάθε Υπουργείο από τα τρία που εμπλέκονται έχει αναλάβει ένα κομμάτι αυτής της Νομοθεσίας. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει να κάνει με το τεχνικό μέρος. Δηλαδή θα καθορίσει το όριο αυτού που ονομάζεται οχληρία, καθώς και τις τεχνολογίες με τις οποίες μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά, για να μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια οι καταγγελίες».