30/7/13

Απαντητική επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Πρόεδρο της Βουλής για την οικονομική κρίση 30/07/2013

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, ο οποίος του είχε απευθύνει ενωρίτερα επιστολή σχετικά με την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

Στην επιστολή του, ο κ. Schulz χαρακτηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που υιοθετήθηκε για την Κύπρο επώδυνο, αναφέροντας ότι δικαιολογημένα αυτό δεν τυγχάνει αμέριστης στήριξης από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη – μέλη και την ίδια την Κύπρο. Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Schulz, η εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης έχει γενικά αγνοήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μόνου πανευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού σώματος που είναι σε θέση να εφαρμόσει δημοκρατική λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εξελισσόμενης κρίσης, συνεχίζει ο κ. Schulz, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας τόσο στο έργο της Τρόικας όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Eurogroup. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Schulz τονίζει ότι η απουσία της δέουσας δημοκρατικής νομιμοποίησης κινδυνεύει να οδηγήσει στην «αποκοινοβουλευτοποίηση» της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης, με τους πολίτες να μην έχουν πλέον φωνή, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση διοικούμενη από τεχνοκράτες. Ενώ μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ουσία των μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης, προσθέτει εντούτοις ο κ. Schulz, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ανένδοτο σ’ ό,τι αφορά τον κίνδυνο αυτό που ενυπάρχει, όπως υποδεικνύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ίδια τη φύση και την πραγματικότητα της δημοκρατίας στην Ευρώπη, τόσο στο επίπεδο των κρατών – μελών όσο και της Ένωσης.

Συμφωνώντας με την έκκληση του Προέδρου της Βουλής για αποκατάσταση των αξιών των θεμελιωτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Schulz τονίζει, εξάλλου, ότι η αλληλεγγύη μεταξύ εθνών και λαών παραμένει στον πυρήνα των αξιών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διατήρηση αυτής της θεμελιώδους αξίας, στο πλευρό όλων όσων επιθυμούν να δουν την Ένωση να βγαίνει ενδυναμωμένη από αυτή την κρίση.

Ο κ. Schulz διαβεβαιώνει, τέλος, τον κ. Ομήρου ότι το μήνυμα του θα εισακουστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές διαβουλεύσεις του Σώματος για το ζήτημα.