26/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό 26/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τους τρεις εταίρους μας στη Συμφωνία Αναλογικού Καταμερισμού του τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, την Noble Energy International Ltd, την Delek Drilling Limited Partnership και την Avner Oil Exploration Limited Partnership, για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.


Η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εταιρειών αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για την εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόκειται για μια συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό θα αποτελέσει τη βασική και αναγκαία υποδομή που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο στρατηγικής σημασίας το οποίο συνιστά και τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί για την Κύπρο και τους πολίτες της ιδιαίτερα θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, διατηρώντας μάλιστα και τη δυνατότητα επέκτασης για την εξυπηρέτηση τόσο των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ενδεχομένως των κοιτασμάτων γειτονικών μας χωρών.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της ενεργειακής μας στρατηγικής, που έχει ως απώτερο πάντα στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Για τον σκοπό αυτό η Κύπρος επιδιώκει τη συνεργασία και άλλων γειτονικών χωρών, με τη βοήθεια των οποίων ευελπιστούμε να καταστήσουμε την Ανατολική Μεσόγειο χώρο κοινών συμφερόντων για όλους, προσφέροντας προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας μπορεί, άλλωστε, όχι μόνο λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της αλλά και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, να καταστεί η σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, θέλω απλώς να ευχηθώ όπως η σημερινή μέρα και η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου που ονομάζεται Τερματικός Σταθμός Υγροποίησης Φυσικού Αερίου. Ενός έργου που μπορεί, στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, να δώσει την αναγκαία ώθηση και προοπτική για καλύτερες μέρες για την Κύπρο και τους πολίτες της.