26/6/13

Ομιλία του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, σε ομιλία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που κατατέθηκε, αφού επισήμανε το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας,
υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη όπως οι ισραηλινές αρχές τερματίσουν άμεσα την κατοχή και τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη. Η συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών όπως και ο εποικισμός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, τόνισε προσθέτοντας παράλληλα πως είναι ένα γεγονός καταδικαστέο τόσο από ηθικής όσο και από πολιτικής και ανθρωπιστικής πλευράς. Συνεπώς, συνέχισε, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών, θα πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που να υποσκάπτουν την προοπτική επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μια συνολική λύση του μεσανατολικού προβλήματος, ανέφερε εξάλλου ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει απαραίτητα να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες. Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των συνόρων του 1967. Μόνο μια τέτοια διευθέτηση, συμπλήρωσε, μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Όσον αφορά την κρίση στη Συρία, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του γιατί, όπως είπε, ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα χωρίς, δυστυχώς, να λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες απώλειες. Η λύση στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα που βιώνει η χώρα, υπογράμμισε, πρέπει πρώτιστα να εξυπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα του συριακού λαού μέσα από την αυτοδιάθεση και το δικαίωμά του να εκλέξει την ηγεσία της χώρας του με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι διά μέσου βίαιων συγκρούσεων. Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε τέλος, ότι η κρίση στη Συρία πρέπει να επιλυθεί με ειρηνευτικά μέσα, με αποφυγή οποιασδήποτε μορφής ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα, εξέλιξη η οποία, όπως τόνισε, πιθανόν να πυροδοτήσει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.