26/6/13

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου 26/06/2013

Η Κυπριακή Δημοκρατία (το «Κράτος») υπέγραψε σήμερα το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου («ΥΦΑ») της Κύπρου με τις εταιρείες Noble Energy International Ltd («Noble Energy»)
, Delek Drilling Limited Partnership («Delek») και Avner Oil Exploration Limited Partnership («Avner») (μαζί ο «Ανάδοχος»), με τις οποίες υπογράφηκε το 2008 Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού για το Τεμάχιο 12.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί τη διαπραγμάτευση μεταξύ του Κράτους και του Αναδόχου για μια τελεσίδικη Συμφωνία για τον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ της Κύπρου, η οποία θα καθορίζει την τεχνική και εμπορική βάση για την κατασκευή του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στην περιοχή Βασιλικού, στην Κύπρο («Συμφωνία του Έργου»). Ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ αρχικά θα επεξεργάζεται φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και από άλλα κοιτάσματα που ενδέχεται να ανακαλυφθούν στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης («ΑΟΖ»), μετατρέποντάς το σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο για την εξαγωγή και παράδοσή του σε διεθνείς αγορές. Ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ προορίζεται να έχει δυνατότητα επέκτασης με σκοπό την εξυπηρέτηση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε στο Τεμάχιο 12 είτε σε άλλα Τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί ήδη (Τεμάχια 2, 3, 9, 10 και 11) ή που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον, καθώς και φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες.

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Κύπρου. Η 31η Δεκεμβρίου 2013 έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κράτους και των Ανάδοχων ως η ημερομηνία - στόχος για την ολοκλήρωση και την υπογραφή της Συμφωνίας του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Κύπρου. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται ότι το πρώτο φορτίο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα παραδοθεί από τον Τερματικό Σταθμό στο Βασιλικό προς τις διεθνείς αγορές περί τα τέλη του 2019 – αρχές 2020.

Η υπογραφή και η έναρξη ισχύος της Συμφωνίας του Έργου προϋποθέτει την έγκριση του Κράτους, καθώς και των αρμόδιων εταιρικών σωμάτων του κάθε μέλους του Ανάδοχου.

Τα ισχύοντα ποσοστά συνεργασίας των εταίρων που απαρτίζουν τον Ανάδοχο έχουν ως εξής:

Noble Energy (Διαχειριστής): 70%
Delek: 15%
Avner: 15%