26/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου Στην Εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών



Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου

Στην Εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών
(Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΦΑΡΜΑ» στη Λακατάμεια, 26 Ιουνίου 2013, 18.00 μ.μ.)


Κυρίες και Κύριοι,

Η 26η Ιουνίου, ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 1978, ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, εκφράζοντας τον αγώνα και τη βαθιά ανησυχία ολόκληρης της ανθρωπότητας για την ουσιοεξάρτηση και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Η θεσμοθέτηση αυτής της μέρας, σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και τη μετάδοση μνημάτων κατά των εξαρτήσεων.  Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα σε φορείς και άτομα, για συστράτευση στον αγώνα της πρόληψης, ενάντια στη σύγχρονη αυτή μάστιγα.

Στο πνεύμα αυτής της ημέρας, διοργανώνεται και η παρούσα εκδήλωση της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ, με την οποία προβάλλεται ο αθλητισμός σαν τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, ο οποίος φράσσει το δρόμο προς τις εξαρτήσεις, εξoύ και το κεντρικό μήνυμα: «Αθλητισμός Ανάχωμα στις Εξαρτήσεις».

Η θετική ενασχόληση των νέων με παρόμοιες δραστηριότητες, τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Τους βοηθά να συναναστραφούν με συναδέλφους τους σε μια παραγωγική αλληλεπίδραση. Τους οδηγεί στην επίγνωση και την ενσυναίσθηση, απαραίτητα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα, το χαρακτήρα, τη δράση και συμπεριφορά τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι, η προσωρινή ευχαρίστηση και η απώλεια του συνειδητού που προκαλεί η ευδαιμονία των ναρκωτικών ουσιών, δεν είναι πραγματική. Οι ορμόνες της χαράς, μπορούν να κατακλύσουν τον εγκέφαλο μας όταν πράξεις αλτρουισμού και αλληλοϋποστήριξης, εκδηλώνονται σε κάθε ευκαιρία, στο στρατόπεδο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στο χώρο διασκέδασης. Όταν πιστέψει ο καθένας ότι είναι χρήσιμος και μπορεί να προσφέρει. Όταν πιστέψει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα του με υπομονή και σκληρή δουλειά. Όταν αντιληφθεί ότι μπορεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις αλλά και σε άλλους που νοιάζονται γι’ αυτόν και βρίσκονται γύρω του.         

Το ΥΠΑΜ και η Εθνική Φρουρά ενώνουν δυνάμεις μαζί με άλλους φορείς. Σε μια κοινωνική αντιναρκωτική συμμαχία, μέσα από συλλογικές δράσεις που συμφωνηθήκαν στο πλαίσιο του νέου μνημονίου συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, συνεχίζουν τον αδιάλειπτο αγώνα τους κατά των εξαρτήσεων. Εγκαινιάζεται μια νέα ανθρωποκεντρική προσέγγιση με σφαιρική θεώρηση. Στόχος μας, η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών σε ότι αφορά στους εθνοφρουρούς, μέσα από την εφαρμογή συστηματικών, πολυεπίπεδων και πολύμορφων παρεμβάσεων.

Η αντιναρκωτική αυτή φιλοσοφία, στηρίζεται στην αναγνώριση ότι η πρόληψη, είναι αλληλένδετη με τη μέριμνα για τον εθνοφρουρό άνθρωπο, τις ανάγκες και τα προβλήματά του και στοχεύει πρωτίστως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, σε συνεργασία με άλλους φορείς, εξασφαλίζονται ευκαιρίες για υγιή δημιουργική ενασχόληση των εθνοφρουρών μας κατά τον ελεύθερο τους χρόνο, μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, επιμορφωτικά μαθήματα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και διατροφής τους.

Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τους γονείς όσο και τους νέους Εθνοφρουρούς μας ότι, μπορούν να εμπιστεύονται τους θεσμούς της Πολιτείας, την Εθνική Φρουρά, τα Στελέχη του Στρατού μας. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά στον τομέα της ουσιοεξάρτισης αλλά και γενικότερα στη στήριξη των οπλιτών που παρουσιάζουν προβλήματα μέσα στα στρατόπεδα, σε προληπτικό αλλά και κατασταλτικό επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί από όλους γιατί τα ναρκωτικά, βρίσκονται πλέον παντού. Είναι πρόβλημα μέσα στις οικογένειές, στις γειτονιές, στα σπίτια μας. Και οικογένειά μας είναι όλοι οι Εθνοφρουροί, είναι ο κάθε νέος που χρειάζεται μια συμβουλή, στήριξη, προτροπή, όραμα και ελπίδα για το μέλλον.

Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν και συνέβαλαν καθοιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση αυτής της λιτής μα τόσο χρήσιμης τελετής, η οποία μας υπενθυμίζει το αυτονόητο. Καμία ανοχή, καμία χαλάρωση στο θέμα των ναρκωτικών ουσιών. Πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, πρώτα απ’ όλα οι Εθνοφρουροί που χρειάζονται τη στήριξή μας.