15/7/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 15/07/2012

Στην ανάγκη όπως φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας που αναβιώνουν και σήμερα, αποκρουστούν και απομονωθούν από τον λαό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του μνημόσυνου για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και του τρισάγιου στους τάφους τους, που έγιναν στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα απότισης τιμής στους ανθρώπους, οι οποίοι ʽόρθωσαν το ανάστημαʼ τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Βʼ. Είναι μέρα άντλησης διδαγμάτων, είναι μέρα που υποβάλλει και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα για υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Δυστυχώς, νοοτροπίες όμοιες εκείνων του 1974 και πριν το 1974, αναβιώνουν. Και το ʽδυστυχώςʼ το τονίζω με κεφαλαία. Θέλω να πιστεύω ότι, τελικά, άνθρωποι οι οποίοι μιλούν ελληνικά δεν θα τολμήσουν ξανά να σηκώσουν χέρι πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τιμώ, λοιπόν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα, και θα πρέπει εμείς να τιμούμε τους θεσμούς και, βεβαίως, τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους για να την υπερασπιστούν».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως αναβιώνουν τώρα τα φαινόμενα του 1974, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Εσείς εκτιμάτε διαφορετικά; Νομίζω ότι γύρω μας το κλίμα και, εν πάση περιπτώσει, οι ενέργειες μιλούν από μόνες τους. Δεν θέλω να ενδιατρίψω αυτή την ώρα. Θέλω να επικεντρωθώ στην ανάγκη φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας να αποκρουστούν και να απομονωθούν από τον ίδιο τον λαό».