15/7/12

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής 15/07/2012

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βαριά η ευθύνη και δυσβάστακτο το χρέος να απευθύνει κάποιος τον λόγο στις 15 του Ιούλη. Ημέρα μαύρη και αποκρουστική, ημέρα εκδήλωσης του τουρκοφόρου πραξικοπήματος.

Τριάντα οκτώ χρόνια από τη μεγάλη προδοσία και το φοβερό έγκλημα, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, καλούμαστε σε αυτή την ετήσια συνεδρία χρέους της Βουλής των Αντιπροσώπων να τιμήσουμε τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπερασπίστηκαν τον λαοπρόβλητο ηγέτη, τον Εθνάρχη Μακάριο. Να τιμήσουμε τους μάρτυρες-μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής που υπήρξε η δεύτερη φάση του δίδυμου εγκλήματος του 1974.
Τιμούμε όσους έδωσαν το παρόν τους στον αντιστασιακό αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του Προέδρου Μακαρίου, ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις θυσίες και τα μαρτύρια του λαού μας ευγνωμονώντας για πάντα τους ηρωικούς μας νεκρούς.
Τιμούμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο που για 38 ολόκληρα χρόνια σηκώνουν έναν αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου. Τριάντα οκτώ χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη τη μνήμη. Όχι για την αναβίωση ενός εφιαλτικού διχαστικού παρελθόντος, αλλά για τη μόνιμη ιστορική καταδίκη των ενόχων και για να φωτίζεται διδακτικά η σημερινή και η μελλοντική μας πορεία.
Διαβεβαιώνουμε αυτή την αποφράδα επέτειο ότι με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα αγωνιστούμε για την άρση των συνεπειών της προδοσίας. Μιας προδοσίας που οργάνωσαν ξένα συνωμοτικά κέντρα και της οποίας τραγικό θύμα υπήρξε ο λαός μας.
Διαβεβαιώνουμε τους μάρτυρες-ήρωες του διπλού εγκλήματος ότι δεν θα αφήσουμε τις θυσίες τους να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν. Γιατί το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρωικών μας νεκρών είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας. Που θα στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Μια αρχή που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς, κηδεμονίες και κηδεμόνες.
Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων οδηγήθηκε σε τέλμα και αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής στρεψοδικίας, κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση με ευθείες απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που συνιστά ύβρη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια υποψήφια για ένταξη χώρα περιφρονεί, καταστρατηγεί και καταπατεί θρασύτατα τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ενώπιον αυτής της προπετούς τουρκικής συμπεριφοράς μία είναι η επιλογή. Η καταγγελία και αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της κατοχικής δύναμης. Η χάραξη και υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής με αξιοποίηση κάθε διεθνούς βήματος και της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας.
Χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Και η σαφής υπόδειξη ότι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς. Τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατικής αντίστασης και όλους όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής. Ξαναδίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.
Τιμή και δόξα στους ήρωες της αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Ενότητα και αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση.