15/7/12

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο μνημόσυνο των ηρώων της Αντίστασης του Άη Γιάννη και του Στέλιου Στυλιανού ενάντια στο πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λάρνακα 15/07/2012

Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητέ δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας,

Γονείς και συγγενείς των τιμώμενων ηρώων μας,

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Με λέξεις και σχήματα δεν θα μπορούσε ποτέ άνθρωπος να περιγράψει με επάρκεια πράξεις μεγάλες και ενέργειες υπέρτατου πατριωτισμού. Πώς θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να περιγράψει με λόγια τις στιγμές αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που διακατείχε τους αγωνιστές της αντίστασης και της Δημοκρατίας όταν τη μαύρη 15η του Ιούλη, κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα, τη δημοκρατία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Σήμερα, συμπληρώνονται 38 χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 όταν συντελέστηκε η μεγάλη προδοσία που άνοιξε την πόρτα στην καιροφυλακτούσα Τουρκία, ντύνοντας το νησί μας στα μαύρα. Η θυσία όλων των ηρώων μας που έπεσαν ή και εν ψυχρώ εκτελέστηκαν, αλλά και όλων όσων η τύχη αγνοείται από τις αποφράδες εκείνες ημέρες του μαύρου ‘74, δεν μπορούν να είναι για εμάς ένα απλό ορόσημο ηρωισμού αλλά είναι μόνιμος φάρος υπόμνησης του κακού που η υπόσκαψη της νομιμότητας και της δημοκρατίας επιφέρει.
Στο κάλεσμα για προάσπιση της δημοκρατίας από τους πραξικοπηματίες, οι νέοι του Άη Γιάννη ανταποκρίθηκαν πρόθυμα. Προσέτρεξαν με αυταπάρνηση στο ιερό καθήκον, αγωνιζόμενοι με θέληση και πατριωτισμό ενάντια σε όλους αυτούς που κατάλυσαν τη δημοκρατία, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που οι πράξεις τους θα είχαν στο νησί μας.
Γιώργος Χ΄ Στεφανή. Γιώργιος Χαραλάμπους. Αχιλλέας Κουρτελλής. Ανδρέας Θεοδοσίου. Στέλιος Στυλιανού. Κάποιοι παλληκάρια, κάποιοι αμούστακα παιδιά. Δολοφονήθηκαν από τις ριπές των όπλων των φασιστών, γιατί και οι πέντε έτρεξαν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα και τη δημοκρατία και να σώσουν την Κύπρο από τα σχέδια για ανατροπή της συνταγματικής τάξης.
Παιδιά οικογενειών βιοπαλαιστών, ενεργά μέλη του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, ξεχώριζαν για την ευσυνειδησία, τον χαρακτήρα, τα ιδανικά τους. Και όταν η δημοκρατία απειλείτο, όταν οι αξίες και τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκαν απειλούνταν, όταν η νομιμότητα ετίθεντο σε κίνδυνο και το φάντασμα του φασισμού άπλωνε πάνω από την δημοκρατική πόλη της Λάρνακας, αυτοί δεν είχαν άλλο δρόμο. Διλήμματα και μήπως, δεν υπήρχαν για τα παιδιά του Άη Γιάννη. Αψήφησαν τον φόβο, έδειξαν ψυχικό σθένος και μαχητικότητα και εκπλήρωσαν την υπέρτατη υποχρέωση: Τη διαφύλαξη της δημοκρατίας. Αυτούς τους ξεχωριστούς, η ιστορία τους ονομάζει ήρωες. Γιατί ήρωες δεν είναι αυτοί που διαθέτουν τεράστια σωματική δύναμη. Ήρωες είναι αυτοί που αποτολμούν υπεράνθρωπη πράξη, για να υπηρετήσουν το υπέρτατο αγαθό, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Πάνω στους τάφους αυτών των ανθρώπων, αλλά και όλων των παλληκαριών που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του τόπου μας, είναι που ορθώνεται και εξακολουθεί παρά τις δυσκολίες να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι αγώνες των δημοκρατικών αντιστασιακών ενάντια στην ΕΟΚΑ Β και τη Χούντα των Αθηνών, στην περίοδο πριν από το πραξικόπημα, η αυταπάρνηση που έδειξαν ενάντια στην επικράτηση του πραξικοπήματος και η προάσπιση της νόμιμης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου, αποτελούν λαμπρές αποδείξεις των δημοκρατικών πατριωτικών αξιών με τις οποίες είναι γαλουχημένος ο κυπριακός λαός. Αυτούς τους αγώνες, αυτούς τους ωραίους ανιδιοτελείς ανθρώπους, χρειάζεται συνεχώς να τους φέρνουμε μπροστά μας. Όχι μόνο για να τους μνημονεύουμε και να τους τιμούμε, αλλά κύρια για να μας διδάσκουν και να μας καθοδηγούν. Η γνώση και η απόλυτη ιστορική αλήθεια για τα γεγονότα που οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, για τον προδοτικό ρόλο της ΕΟΚΑ Β΄ και της Χούντας των Αθηνών, είναι απαραίτητα στοιχεία ιστορικής αυτογνωσίας, αλλά και στοιχεία για τον πολιτικό προσανατολισμό μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στις μέρες μας, όπου με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες, παρακολουθούμε φασιστικές νοοτροπίες, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να αναβιώνουν. Έχουμε καθήκον όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να στήσουμε ένα δυνατό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών.
Τιμημένες οικογένειες των ηρώων μας,
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου άνοιξε τον δρόμο στον Τούρκο εισβολέα. Για 38 χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για αποτίναξη της κατοχής. Αμετάθετος στόχος μας η επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί προς όφελος μας, αφού παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Για εμάς, η διχοτόμηση δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει ποτέ μια αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων. Χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τα απαράδεκτα δεδομένα της κατοχής είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός είναι η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στον οποίο προχώρησε ο Πρόεδρος Μακάριος το 1977 και έκτοτε αποτελεί τη βάση για όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Η προσήλωση στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, με προσωπική δέσμευση και αφοσίωση, ανέλαβε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξεύρεση συνολικής συμφωνημένης λύσης, κατέθεσε θέσεις και προτάσεις οι οποίες βρίσκονται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης, που στηρίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Στηρίζονται σε αρχές και, παράλληλα, είναι ρεαλιστικές, γιατί λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που προκάλεσαν το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής που επέφερε την κατοχή. Δυστυχώς η ανταπόκριση της άλλης πλευράς δεν είναι βοηθητική. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, έχοντας την καθοδήγηση και στήριξη της Άγκυρας, δεν επέδειξε την απαιτούμενη συνεργασία και πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε σε λύση. Αντίθετα, οι θέσεις που κατάθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών, κάθε άλλο παρά σε ομοσπονδιακή λύση οδηγούσαν. Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονταν μπροστά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σταθερή είναι η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εργαστεί για λύση φτάνει η Άγκυρα να μετακινηθεί από την άτεγκτη στάση που τηρεί. Για εμάς, επιταγή και δέσμευση είναι ο συνεχής αγώνας για επανένωση της πατρίδας, καθότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μη επίτευξη λύσης οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης που είναι καταστροφική για τον τόπο. Καταστροφική, γιατί χάνουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα, συνεχίζουμε να ζούμε με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα παραμείνουν στο νησί, ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού συνεχίζει να αλλοιώνεται με την αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη ροή των εξ Ανατολής εποίκων.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η χώρα μας περνάει μια δύσκολη συγκυρία. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για το Κυπριακό, για την οικονομία και για την κοινωνία, απαιτείται η πλήρης ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να κάνουμε όλοι μαζί ότι χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, για να βγούμε από την κρίση. Πατριωτικό καθήκον όλων μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με διάλογο, αλληλοσεβαμό, σύνεση και συναίνεση, ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τον τόπο μας, όπως το πράξαμε μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης με την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι η προώθηση των αξιών της αλληλεγγύης και της συνοχής και η ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης διεθνώς ως μία δύναμη προόδου, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Μια επιτυχημένη Προεδρία είναι ένα σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό αποθεματικό, πρωτίστως για το εθνικό μας πρόβλημα. Τιμώντας σήμερα τα παλληκάρια του Άη Γιάννη ανανεώνουμε τους όρκους μας στις υπέρτατες αξίες της δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Θυμόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, για μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, χωρίς τα συρματοπλέγματα του μίσους και του εθνικού διαχωρισμού. Μια Κύπρο, όπου θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας.
Τιμή και δόξα στα παλληκάρια του ΄Αη Γιάννη, στους αγωνιστές για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.