15/7/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο 15/07/2012

Είναι με βαθιά συγκίνηση που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, για να μνημονεύσουμε τα ηρωικά παλικάρια μας, αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της νομιμότητας της πατρίδας μας. Τιμούμε σήμερα τους ηρωικούς μαχητές της αντίστασης που, στις 15 του Ιούλη του 1974, έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προτάσσοντας την ίδια τη ζωή τους ενάντια στα τανκς της προδοσίας.

Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μας που βρισκόμαστε στην Πάφο, τον ιερό χώρο όπου καταπνίγηκε το άνανδρο πραξικόπημα, στο τελευταίο προπύργιο της αντίστασης και της Δημοκρατίας – εδώ απ’ όπου ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος εμψύχωνε τον κυπριακό λαό μέσω του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού Πάφου.
Στις 15 Ιουλίου 1974 γράφτηκε η πιο μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, η οποία σημάδεψε την παραπέρα πορεία της μαρτυρικής μας πατρίδας, προκαλώντας μια ανείπωτη και πρωτόγνωρη τραγωδία. Τέτοια εποχή ο λαός μας βιώνει ξανά τον εφιάλτη του δίδυμου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε σε ξένα κέντρα εξουσίας, πραγματώθηκε όμως μέσα από δικά μας λάθη.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και της συνεπακόλουθης τουρκικής επιδρομής παραμένουν αναλλοίωτες. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.
Για το δίδυμο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου είναι γνωστοί οι σχεδιαστές και πρωταγωνιστές του. Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία και στο πραξικόπημα και πρόταξαν τη ζωή τους για τη ματαίωση των φοβερών σχεδιασμών σε βάρος της Κύπρου. Αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες, τα παλληκάρια που έπεσαν στο πεδίο της μάχης για να σώσουν την αγαπημένη τους πατρίδα από αδελφικά πυρά, αλλά και αργότερα από την τουρκική εισβολή.
Μπροστά σ’ αυτούς κλίνουμε το κεφάλι με σεβασμό. Τιμούμε τους αγώνες τους και μνημονεύουμε τη θυσία τους, γιατί αυτοί οι αγώνες και οι θυσίες δείχνουν ότι ο λαός μας εμπνέεται από πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, όπως είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη.
Η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους πεσόντες μας, αλλά και στις οικογένειες τους οι οποίες ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως ανταπόδοση για τη δική τους θυσία και για τη μεγάλη προσφορά τους προς την πατρίδα.
Τριάντα οκτώ χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα και αλώβητη. Αδυσώπητη, όχι για την αναβίωση ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος, αλλά για να φωτίζεται διδακτικά το μέλλον.
Κυρίες και Κύριοι,
Δίνουμε σήμερα το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τη λύση και για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή ότι οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Με τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και τη στάση που τηρεί η διεθνής κοινότητα, συνεχίζεται η παράνομη κατοχή και το Κυπριακό παραμένει άλυτο.
Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και τη μη εξεύρεση λύσης μέχρι σήμερα. Ο λαός μας, δεν είπε ποτέ όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και δεν αποδέχθηκε, ούτε και μπορεί ποτέ να αποδεχθεί, τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής ως την τελική λύση του Κυπριακού.
Αμετάθετος στόχος μας είναι να τερματιστεί η τουρκική κατοχή, να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και να διασφαλιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της ευρωπαϊκής Κύπρου.
Η Κύπρος, ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ εδώ και οκτώ χρόνια και προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ για το εξάμηνο που ακολουθεί, έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλη την καλή θέληση για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ελπίζουμε ότι έφτασε πλέον ο χρόνος για να επιδείξει και η Άγκυρα την ανάλογη διάθεση συνδιαλλαγής ώστε να ανατείλουν επιτέλους καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η απονομή τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τον εκλελεγμένο Εθνάρχη Μακάριο, τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι ιστορικό μας χρέος. Είναι χρέος μας έναντι του αγώνα και της θυσίας τους, που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους εμάς. Γιατί η προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη.
Δεν θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων. Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, πορευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.
Γιατί η επανένωση της πατρίδας μας, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων, θα είναι για τους ηρωικούς νεκρούς μας το καλύτερο μνημόσυνο.
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.