15/7/12

Επιμνημόσυνoς λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο μνημόσυνο των πεσόντων για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στα Κάτω Πολεμίδια 15/07/2012

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,


Μνημονεύουμε σήμερα τους πεσόντες για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου. Στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αξίζει κάθε τιμή, κάθε δόξα και κάθε μνημόνευση. Η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τις υπέρτατες αξίες, τα ύψιστα ιδανικά που κατέκτησε η ανθρωπότητα έπειτα από μακραίωνους, σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Αυτοί που τις υπερασπίζονται και δίνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή τους, ανήκουν στο πάνθεον των αθανάτων που σηματοδοτούν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη προοπτική για την ανθρωπότητα.


Ο λαός μας χρειάστηκε να δώσει πολλούς σκληρούς και αιματηρούς αγώνες για να μπορέσει να επιβιώσει μέσα από τους αιώνες και να κατακτήσει μια καλύτερη ζωή. Πολλοί ήταν και οι αγώνες που δόθηκαν στην περίοδο των 52 χρόνων της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Αυτό χρειάστηκε να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι έξωθεν επεμβάσεις και η εσωτερική υπόσκαψη του νόμιμου κράτους.

Είναι γνωστό ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι έννοιες που αδιάσπαστα και αδιάρρηκτα συνδέονται μεταξύ τους. Χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να επιβιώσει η δημοκρατία. Χωρίς δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος. Στην περίπτωση της Κύπρου, δημοκρατία και ελευθερία δέθηκαν απόλυτα. Στα χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας ο λαός μας υπερασπίστηκε τη δημοκρατία ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, της ελληνικής Χούντας και των αντικυπριακών κύκλων διεθνώς, που απεργάζονταν τη διχοτόμηση της χώρας μας. Ήταν φανερό από την αρχή της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αν δεν επικρατούσε η δημοκρατία, η ομαλότητα και η νομιμότητα στην Κύπρο, οι εξελίξεις θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάλυση της ελευθερίας της χώρας μας.

Το σενάριο που τελικά εφαρμόστηκε στην Κύπρο, ήταν προ πολλού γνωστό. Οι σχεδιασμοί για διχοτόμηση της Κύπρου, με πρωταγωνιστές τους στρατοκράτες της Τουρκίας και τη Χούντα των Αθηνών, ήταν γνωστοί πολύ πριν το 1974. Αυτούς τους σχεδιασμούς εφάρμοσαν.

Το πραξικόπημα –του οποίου η θλιβερή επέτειος είναι σήμερα- διενεργήθηκε για να φέρει την Τουρκία στην Κύπρο.

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ είχαν γίνει σχεδιασμοί ακόμη και πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου, για να παραμείνει η Κύπρος, της οποίας η γεωγραφική θέση είναι εξαιρετικά σημαντική, κάτω από τη δική του επιρροή. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, ούτε και παιγνίδι της τύχης, που οι συμφωνίες οι οποίες απέδωσαν στην Κύπρο την ανεξαρτησία της, προέβλεπαν όρους και δεσμεύσεις. Οι εχθροί της Κύπρου ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους όρους και τις δεσμεύσεις για να κρατούν την Κύπρο όμηρο στους δικούς τους σχεδιασμούς για παγκόσμια κυριαρχία.

Σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, βρήκαν συνεργάτες και εκτελεστές μέσα στην ίδια τη χώρα μας. Η ΕΟΚΑ Β’ και η ΤΜΤ έπαιζαν τον ρόλο του δούρειου ίππου, υποδαυλίζοντας το εθνικό μίσος και τη μισαλλοδοξία, υποσκάπτοντας το νόμιμο κράτος και προσπαθώντας να προκαλέσουν ανωμαλία.

Οι έξωθεν συνωμοσίες και επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας, η υποσκαπτική δράση των σοβινιστών και ακροδεξιών κύκλων, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κυπριακού κράτους από την αρχή ακόμη της ίδρυσής του. Αυτή η κατάσταση ήταν φανερό ότι οδηγούσε στην καταστροφή και τον όλεθρο.

Γι’ αυτή την καταστροφή προειδοποιούσαν οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Συνεχώς προέβαιναν σε καταγγελίες για τις συνωμοσίες και τις έξωθεν επεμβάσεις που στόχευαν στην καταστροφή της Κύπρου. Συνεχώς προειδοποιούσαν ότι οι προσπάθειες για ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη χώρα θα έφερνε την Τουρκία στο νησί. Δυστυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές δεν εισακούστηκαν και τελικά επήλθε η καταστροφή.

Έγινε αυτό που οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου προειδοποιούσαν. Η κατάλυση της δημοκρατίας προκάλεσε καίρια πλήγματα στην ελευθερία. Οι αγώνες του λαού μας και οι θυσίες των αγωνιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, δυστυχώς δεν πέτυχαν να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν το κακό. Το μέγεθος της συνωμοσίας, αλλά και το μέγεθος της προδοσίας ήταν τόσο μεγάλο που οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν την καταστροφή.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Από το 1974 αγωνιζόμαστε να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό. Δυστυχώς, αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό, επειδή η Τουρκία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αρνείται να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα, την οποία ασύστολα και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει στην Κύπρο και συντηρεί με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της, την κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση. Στόχος της Τουρκίας είναι να μονιμοποιήσει τα τετελεσμένα και να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος δημιουργώντας τις προοπτικές για την αναγνώρισή του.

Αυτό έγινε ακόμη πιο φανερό, με τη στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να συνεχίσει τις συνομιλίες –κάτι που επιθυμεί και ο διεθνής παράγοντας- αλλά προκαλεί και προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά έχει αναιρέσει σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και στη θέση τους έχει τοποθετήσει νέες, απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση ομοσπονδίας, αλλά σε λύση συνομοσπονδίας και διαίρεσης.

Αυτή η στάση της τουρκικής πλευράς, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφήνει απαθή τον διεθνή παράγοντα. Πρέπει να υποδειχθεί στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παρανομεί και να κωλυσιεργεί. Ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παράνομα να κατέχει μεγάλο μέρος του εδάφους ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι των αποφάσεων του ΟΗΕ και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από τον διεθνή παράγοντα. Ενόσω η Τουρκία παρανομεί, αυτές της οι παρανομίες πλήττουν την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας. Σπέρνουν την αμφιβολία και την αμφισβήτηση περί της ετοιμότητας του διεθνούς παράγοντα να εργαστεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, να εγκαταλείψει την Κύπρο και να αφήσει τον λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μαζί να οικοδομήσουν την κοινή τους πατρίδα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

Φίλες και φίλοι,

Οι ήρωες της ελευθερίας και της δημοκρατίας ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική. Μέσα από τις θυσίες τους, μέσα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό, η Κύπρος έστω και με ένα επώδυνο τρόπο κατέκτησε τη δημοκρατία. Η ελευθερία όμως της χώρας μας εξακολουθεί να είναι τραυματισμένη. Για την επούλωση αυτού του τραύματος που θα επιτευχθεί με την επίλυση του Κυπριακού, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Γνωρίζουμε ότι το μέλλον της χώρας και του λαού μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την άρση της κατοχής και την επανένωση.

Η λύση του Κυπριακού θα φέρει τη δικαίωση του λαού μας. Θα φέρει τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών των αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει τον θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες αγωνιστές της πατρίδας μας.