15/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 15/07/2012

Η Κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το θέμα στάσης πληρωμών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες της για εξυγίανση της οικονομίας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του μνημοσύνου για τους πεσόντες του πραξικοπήματος που έγινε σήμερα στα Κάτω Πολεμίδια, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τη σύναψη διακρατικού δανείου είπε: «Είμαστε στην αναμονή. Όπως είπαμε πάρα πολλές φορές θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εξασφάλιση διακρατικού δανείου είτε από τη Ρωσία είτε από αλλού και αυτές τις προσπάθειες τις συνεχίζουμε μαζί με τις προσπάθειες για εξυγίανση της οικονομίας, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου, έχοντας υπόψη την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση που μας επηρεάζει και εμάς πάρα πολύ».

Πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη, κάθε μέρα ολοένα και ʽβγαίνουνʼ ειδήσεις με τις δυσκολίες και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομίες σε διάφορες χώρες. Προχθές γινόταν λόγος για το ότι η Ιταλία βρίσκεται προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης. Στην Ισπανία βλέπουμε νέα μέτρα και, γενικά, υπάρχει μια αναστάτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία που ομολογεί την ύπαρξη προβλημάτων, αλλά και την ύπαρξη προβληματισμού για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Μέχρι τώρα ακολουθούνταν πολιτικές λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπως φαίνεται από τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται αλλά και από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επί του εδάφους.

Πλέον, η Ευρώπη αναζητεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας - που, ασφαλώς, πρέπει να υπάρχει - της ανάπτυξης και της στήριξης της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι ένα μοντέλο, μια προσέγγιση που η Κυβέρνηση μας έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης».

Ερωτηθείς για το θέμα της αναβολής της καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είμαι εγώ που αποσύνδεσα την αναβολή της καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο, είναι ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό θέλω να το τονίσω διότι κάποιοι, πάλι με τη γνωστή τους μέθοδο πως ό,τι γίνει και δεν γίνει στην Κύπρο τα φορτώνουν στην Κυβέρνηση, με την ανακοίνωση της αναβολής της επίσκεψης έτρεξαν να πουν ότι η Κύπρος δεν είναι αξιόπιστη ή ότι προκαλούμε συνεχώς τον διεθνή παράγοντα με το να μιλούμε για διακρατικό δάνειο.

Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε εμείς που μιλούμε συνεχώς για διακρατικό δάνειο και, ταυτόχρονα, θέλω ξανά να υπογραμμίσω ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να ζητεί δάνειο. Να μην ξεχνούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε δείξει αυτό τον δρόμο. Και η Ιρλανδία έχει πάρει στήριξη από τον Μηχανισμό Στήριξης, όμως, ταυτόχρονα, έχει πάρει δάνειο τόσο από τη Βρετανία όσο και από τη Σουηδία. Άρα, και εμείς εργαζόμαστε προς ένα δρόμο με στόχο να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας.

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό δάνειο, ως Κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεν θέλουμε συνεχώς να σχολιάζουμε κατά πόσο είμαστε κοντά ή μακριά ή αν υπάρχουν καλές ή πολύ καλές προοπτικές για το δάνειο. Με την έννοια ότι, απλώς αναμένουμε μια απάντηση. Εάν αυτή η απάντηση θα είναι θετική καλώς, εάν θα είναι αρνητική να ξέρουμε και εμείς πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απάντηση από τους Ρώσους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα γεγονότα προχωρούν. Οι ανάγκες είναι εκεί και θέλουμε το συντομότερο δυνατό να γίνει κατορθωτό να κλείσουμε αυτό το θέμα θετικά, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας».
Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξει στάση πληρωμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, το έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά και θέλω να το αποκλείσω και τώρα. Και ενόσω το αναπαράγουμε αυτό το θέμα στέλλουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τρόικα διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για τα μέτρα, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «ποιος έχει διαμηνύσει κάτι τέτοιο; Εμείς δεν πήραμε τέτοιο μήνυμα από την Τρόικα. Αν είναι να καταγράψουμε τα δημοσιεύματα το τι έχει λεχθεί αυτό το διάστημα και προηγουμένως και το τι μπορεί να λεχθεί, να γραφτεί, να ειπωθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες τότε δεν θα κάνουμε άλλη δουλειά παρά να εικοτολογούμε σπέρνοντας τον πανικό και τη σύγχυση στον κόσμο. Έχει έρθει η Τρόικα, έκανε συλλογή στοιχείων μέσα από τις επαφές είτε με την Κυβέρνηση είτε με τη Βουλή είτε με τους κοινωνικούς εταίρους, όταν θα έρθουν ξανά θα είμαστε και εμείς έτοιμοι με τα δικά μας στοιχεία, με τις δικές μας εκτιμήσεις, έτσι ώστε να διαβουλευτούμε μαζί τους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό το πακέτο μέτρων υλοποιείται προς διάφορες κατευθύνσεις. Αν θυμάστε πριν από δυο βδομάδες στείλαμε στη Βουλή κατʼ επειγόντως, (μέτρα) με στόχο να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αισχροκέρδειας για την αύξηση της φορολογίας στα καπνικά και στα αλκοολούχα ποτά. Δυστυχώς, η Βουλή δεν αποδέχθηκε το κατʼ επείγον. Αυτό αντιλαμβάνεστε έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του πακέτου μέτρων.

Προχθές ανακοινώσαμε ένα επιπρόσθετο μέτρο, αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη, εφαρμόζονται νέα μέτρα μείωσης των δαπανών στη Δημόσια Υπηρεσία, συνεχίζεται ο διάλογος και ειδικά αυτή την εβδομάδα που έρχεται θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τον διάλογο αναφορικά με την ΑΤΑ και την αναδιάρθρωσή της προς το δικαιότερο. Αυτό και διάφορα άλλα γίνονται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση είτε των διαθρωτικών προβλημάτων είτε των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας από δημοσιονομικής άποψης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα μέτρα που θα λάβει η Τρόικα θα είναι «σαρωτικά», σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα πρέπει, πλέον, να τερματιστεί αυτή η εικοτολογία». Πρόσθεσε ότι η Τρόικα θα έρθει στην Κύπρο και θα γίνουν συζητήσεις επί του συγκεκριμένου, σημειώνοντας ότι «αν είναι να συζητούμε από προηγουμένως για το τί μπορεί να φέρει η Τρόικα και το τί μπορεί να συζητήσουμε μαζί της, αυτό δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε και παραγωγικό».